NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 8 de maig de 2024 | Miquelet    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Penjar ram o "fer maia"


Un dels costums tradicionals per anunciar l’arribada del nou vi, el vi novell, és col·locar damunt el portal de cada celler una branca de pi. La dita popular així ho recull: “on hi ha ram hi ha mam; i si és de pi, hi haurà bon vi!”.


"Fer maia" a Santa Coloma de Farners (la Selva) - Fer maia o fer la maia era un costum a Santa Coloma de Farners fins als anys 50. Consistia a penjar un ram de pi a les cases que elaboraven vi per anunciar que s’hi podia anar a fer el got. Així, la casa feia un sobresou i els avis tenien a on anar a passar la tarda. El costum es va perdre a partir dels anys 60 i hi ha el dubte de si estava vinculat amb l’arribada del vi novell o no. Hi ha qui ho situa durant la verema, pels volts de Sant Dalmau, però també podria estar circumscrit al novembre. Les cases particulars que tenien vinyes i on s’hi feia vi, penjaven la branca quan els en sobrava i s’ho anaven repartint. Es venien gots, mai ampolles, la gent portava menjar fet de casa i el compartien. I també ens ha arribat que es feien partides de cartes, del truc.
Lliurament d'un brot de pi a cada celler de Santa Maria del Camí (el Raiguer) - a Santa Maria del Camí han institucionalitzat el costum popular de penjar una branca de pi per anunciar l'arribada del vi nou. És el propi ajuntament qui lliura un brot de pi a cada celler durant la festa del vi novell que se celebra el darrer cap de setmana de novembre.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org