NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 9 de maig de 2024 | Hermes    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Dolços de Rams



 

Hi ha una gran quantitat de dolços vinculats a la diada de Diumenge de Rams. Es tracta d'unes llepolies que es pengen als rams de llorer i d'olivera i a les palmes i palmons que aquest dia es porten a beneir. N'hi ha de tres tipologies: les galetes seques i dures, fetes a base de farina i sucre i que poden tenir formes i noms ben diversos (currutacus, garlandes, papus, senyores i senyors, rosquilles...); les gimbaletes, fetes exclusivament amb sucre i que tenen formes d'animalets; i els rosaris ensucrats, uns enfilalls de boletes dolces. També hi ha qui prescindeix del sucre i fa aquestes llaminadures a casa amb el que té a l'abast.


il·lustració de la notícia
 Gimbaletes
Diverses poblacions
Les gimbaletes són unes llaminadures, generalment amb forma d'animal, que es pengen als rams de llorer i olivera i a les palmes i palmons el Diumenge de Rams.


Senyors i senyores de Diumenge de Rams - pastes lleugerament dolces a base de pa amb formes humanes, animals i d'altres, que serveixen per guarnir les palmes i palmons del Diumenge de Rams.
Els currutacos - gairebé extingit o molt en perill d’extinció de les nostres contrades, per quaresma i coincidint amb el Diumenge de Rams hi tenim els currutacos. Sí, els currutacos, que tenen nom de qualsevol cosa menys de menjar dolç.
Les Gimbaletes - pel diumenge de Rams a la palma o el palmó no hi poden faltar els ornaments! Hi ha una pila de dolços tradicionals per a guarnir les palmes i palmons. I és que la tradició diu que les branques d'olivera, llorer i palmes que es van fer servir per saludar Jesús quan entrava a Jerusalem, després van donar fruits abundosos. Així, les llaminadures, simbolitzen aquests fruits: rosaris de sucre, fruita cristal·litzada, currutacos, o sisenyors (espècie de carquinyoli fet d'ametlla molt picada). Les gimbaletes, són semblants als currutacos.
Enfilades de pinyons i rosquilles a Blanes (la Selva) - hi ha que notar en aquest dia lo regalo de un tortell que fan los padrins e padrinas a llurs fillols, y l' costum d'assistir les criaturas á la benedicció portant rams de llorer ó palmas, adornadas ab tortells, enfiladas de pinyons, rosquillas y altras confituras. (Del llibre "Ethologia de Blanes", de Josep Cortils, escrit l'any 1886)
Rosaris de palometes de panís i redotets a Massalió (Matarranya) - el diumenge de Rams, "els iaios adornaven molt bé [el ram d'olivera] amb rosaris de palometes de panís i pastes casolanes, entre elles, els populars redotets. La guarnició dels rams es convertia en tot un ritual ple de joia i il·lusió dels iaios, perquè els seus nets els lluïren orgullosos..." (Del llibre "Festes i tradicions de la comarca del Matarranya. Vila de Massalió." Pasqual Vidal i Fígols.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org