Dilluns, 6 de maig de 2024 | Joan de les Lletres Grosses    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Aplecs

Aplec a l'ermita de Sant Maurici a Espot (Pallars Sobirà) - el tercer o últim diumenge de maig. Sant Maurici és el 22 de setembre, però a Espot des de sempre s'ha anat a venerar el Sant a l'ermita que porta el seu nom dos cops l'any, a la primavera (al maig quan la neu ho permet) i a la tardor el 22 de setembre. Davant l'ermita, al massís dels Encantats, es poden veure els dos caçadors convertits en pedra (encantats) per fer burla dels romeus que anaven a l'ermita per honorar Sant Maurici.
Aplec de l’Erola Aj. Viladrau (Osona) - es celebra sempre el darrer diumenge de març. De l’ermita de l’Erola se’n tenen notícies des de l’any 1571. La Mare de Déu de l’Erola entra dins de la tradició de les maresdedéu trobades. En aquest cas, segons la llegenda, va ser trobada per un bou de Can Gad, que la va dessoterrar. Al porxo de l’ermita un cercle i una creu de còdols de riu marquen el lloc de la troballa. Per això, antigament se celebrava la festivitat el dia 8 de desembre (tradicionalment aquest dia se celebra el naixement de la Mare de Déu). Durant la Guerra Civil es va perdre el concorregut i tradicional aplec, que ha estat recuperat l’any 1985. En els últims anys, a mitjan maig, es baixa la imatge de l’ermita a l’església de Sant Martí de Viladrau. L’Aplec se celebra amb missa, àpat de germanor i sardanes.
Festa del Comú o de la botifarra a Montgrony, Aj. Gombrèn (el Ripollès) - aplec tradicional que els habitants de Gombrèn fan des de de temps immemorials cada darrer diumenge de maig. El santuari de la Mare de Déu de Montgrony o de Maria de Mogrony està situat sota una cinglera i alberga una imatge d’una marededéu bruna. La llegenda explica que la imatge fou trobada per dos bous en una font situada aprop del santuari, que s’anomena popularment font de la Mare de Déu o de la Llet, perquè l’aigua de la qual fa revenir la llet a les dones que crien. Antigament a la font hi havia una imatge femenina i l’aigua sortia per un dels pits (l’escultura fou treta per un bisbe que no ho veia bé). Es puja a peu o en cotxe, esmorzar popular, es visita la font de la mare de déu, missa i dinar. Es reparteixen panets i botifarra negre. Telèfon: 972.198022
Aplec de la Salut de Sabadell (el Vallès Occidental) - es celebra el dilluns després del segon diumenge de maig. És considerada la segona festa major de Sabadell i és una de les manifestacions més antigues de la ciutat, amb més de 300 anys d'història. La imatge de la Mare de Déu de la Salut fou trobada al segle XVII a la font que vessa a la riera de Canyameres i que ben aviat va ser batejada “de la Salut” perquè a l'aigua que en brollava se li van atribuir poders curatius. La devoció mostrada pels vilatans i vilatanes va propiciar que el 1697 el Consell de la Vila prengués l'acord d'instituir una processó per venerar la Mare de Déu de la Salut cada segon diumenge de maig. La processó va evolucionar cap a una celebració anual que va passar a anomenar-se Aplec de la Salut. A finals del segle XVIII, l'aplec era conegut amb el nom de "fontada". Les famílies anaven a peu fins a l'ermita per ballar, jugar i compartir àpats festius.