Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Balls i danses

Els balls i danses més populars de la Nit de Sant Joan són els balls rodons o sardanes que es fan al voltant de la foguera amb tots els seus participants agafats de les mans però sense altra coreografia que voltar entorn el foc. Molts d'aquests balls acaben amb els salts rituals de la foguera que segons la creença generalitzada aquesta nit tenen propietats profilàctiques i terapèutiques per a qui els efectuen. Segons aquesta creença, saltar a foguera diverses vegades assegura bona sort durant tot l'any. Un cas apart el conforma l'anomenat Ball de Sant Joan en diferents poblacions mallorquines. Es tracta de les evolucions d'un personatge que figura sant Joan Baptista, anomenat "Pelós" a Felanitx i "Pelut" a Sant Llorenç de Cardassar.

Festa Major i Ball de les Rentadores
Riu (la Cerdanya)
Riu de Cerdanya celebra la festa de Sant Joan amb foc, aigua i un ball únic en la nostra geografia: el Ball de les Rentadores. El ball, que simula l’alegre trobada entre dos sagals i un grup de noies que està rentant la roba, acaba amb una mena de «baptisme festiu i popular» al voltant del safareig públic del poble.

Dansa de Sant Joan Pelut a Sant Llorenç de Cardassar (Mallorca) - una dansa d'origen desconegut que es realitza al so d'una melodia pròpia interpretada per guitarró i un flabiol. Comença a l'església de Sant Llorenç i posteriorment sortida pels carrers de la localitat. Primer Sant Joan dansa tot sol i després fa 3 balls amb els dimonis. Telèfon: 971838393
Ball amb vestits de paper a Xerta (el Baix Ebre) - coincidint amb el dia de la Revetlla de Sant Joan és tradició que la gent es confeccioni vestits de paper per a sortir a ballar davant la foguera. Fa uns anys que la gent gran ha perdut aquest costum, però els xiquets i xiquetes encara continuen posant-se aquests vestits de paper que els seus pares o iaios els fan amb tanta il·lusió. Actualment, l’associació de mestresses de casa, organitza una rua la tarda de la revetlla. Tots els menuts que porten els vestits de paper segueixen la comparsa fins arribar a la Plaça Major on es fa la tradicional foguera de Sant Joan i tots ballen al seu voltant. Per la nit és costum celebrar la revetlla a la Plaça Major. L’ajuntament posa a disposició de tothom, taules i cadires per a poder sopar a la Plaça (que s’omple de gent sopant menjars cuinats casa, on no hi poden faltar els caragols, plat que no falla mai aquest dia). La vetllada s’amenitza amb ball d’orquestra i l’ajuntament reparteix coca i cava per a tots els assistents a la festa que no s’acaba fins ben entrada la matinada.
Ball del càntir a Blanes (la Selva) - per sant Joan a Blanes s'havia efectuat el Ball del Càntir. Distribuïts al voltant de la foguera els dansaires s'anaven passant un càntir ple d'aigua de mà en mà, en cadena i amb un cert ritme. La tradició diu que al que se li trencava el càntir perquè li queia a terra, pagava el menjar i el beure de tot el grup.
Ball de Sant Joan a Felanitx (Mallorca) - Surt un dansaire vestit de Sant Joan i balla pels carrers. Ja documentat al segle XVIII. Un text antic el descriu així: vesteix un tricot de color de carn i una falda de color de rosa amb dos rivets platejats i un de daurat. A damunt les espatlles un mantó de seda amb franges platejades, la cara tapada amb una hermosa careta i damunt el cap una corona brillant, i llargs rissos rossos devallen pel seu clotell. Als peus unes espardenyes vermelles i a la mà dreta una creu de fusta que diu “Ecce Agnus Dei”.
Sant Joan Pelós a Son Carrió, Sant Llorenç d'es Cardassar (Mallorca) -"Era un fadrí dels més falaguers de la vila, vestit lleugerament amb sandalies, calces blanques, baldragues verdes amb cascavells, camisa blanca, capa folgada i volandera de llustrina color de carn, i barret en forma de capell invertit, la cofa cap avall i l'ala cap amunt com una girgola plana..."
Ball de les rentadores de Riu (la Cerdanya) - per la Festa Major de Sant Joan es balla davant la font la Dansa de les Rentadores de Riu, en el que diverses noies i dos joves fan una representació del seu esbarjo després d’haver rentat la roba.
Ball de la Bepa a Font-Romeu (Alta Cerdanya) - ball que és tradició del 23 de juny a l'ermitatge de la Mare de Déu bruna de Font-Romeu, situat a redós d'una font d'aigua remeiera. El ballaven els romeus que acudien aquest dia al santuari a la recerca de l'aigua remeiera.
Ball de la clavellinera a Ulldemolins (el Priorat) - es tracta d'un ball rodó que les dones ballaven al voltant de la foguera de Sant Joan, al mig del carrer, agafades en rodona com la sardana, al so d'una cançó dialogada. És un ball popular de festa. En un moment donat els balladors surten a convidar gent del públic a ballar.
Ball de Sant Joan a Pollença (Mallorca) - originàriament celebrat per Sant Joan, en l'actualitat se celebra en el marc de la Processó de Corpus. La presència de les àguiles, el protagonisme de les noies i el seu procés de selecció i guarniment acurat amb tot tipus de joies de gran valor, així com la presència de la figura de Sant Joan Baptista duent d’un anyell viu fan pensar que aquest ball formà part d’un ritus arcaic originariament vinculat a la Festa de Sant Joan, pels volts del 23 de juny, i que posteriorment fou incorporat a la processó de Corpus. Les àguiles representen al poble de Pollença, mitjançant dues de les noies més belles, i el fet de mostrar totes aquestes peces d'or respon a l'antiga creença que si es posen al sol el dia de sant Joan, 24 de juny, multipliquen l'abundància i la riquesa dels seus propietaris.
Ball de Sant Joan Pelut a Alcúdia (Mallorca) - la ciutat d’Alcúdia conegué la dansa de sant Joan Pelós a les acaballes del segle XVIII, concretament dins el període comprès entre 1756 i 1773. De la mateixa manera que a Ciutat, la dansa s’emmarcava dins la processó del Corpus. L’Obrer Major de la confraria del Santíssim Sacrament pagava anualment alguna despesa relacionada amb les seves espardenyes i amb el xot que portava. Anava acompanyat de sonadors de violí i guitarra.
Altres balls de Sant Joan pelut a Mallorca - d'aquest ball de sant joan també n'hi ha tradició a Son Cervera i Artà.
Bastoners de foc a Artés (el Bages) - en aquesta localitat la revetlla de Sant Joan se celebra amb petards, música i foguera fins a la matinada, però té alguns trets que la singularitzen, com la sortida i ball d’una bèstia del tipus mula guita que escup foc per la boca, i un ball de bastons amb foc, en què els balladors duen bengales sortidores tipus Patum al cap. També es fa un correfoc i l’encesa del campanar. Telèfon: 93.830.50.01