Ecosistema: Protagonistes > Foc i trets > Trabucaires

Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar (Barcelona) - colla de trabucaires del barri de Sant Andreu del Palomar de Barcelona. Telèfon: 932.741.460
Trabucaires de Berga - una colla d'amics units per la seva afició històrica entorn del trabuc i donen, com de bell antuvi venien fent els cossos de trabucaires, ressò a les festes locals pel Berguedà i arreu de Catalunya. Tenen per objectiu galejar les festes arreu de les terres catalanes com històricament han estat fent les diferents colles de trabucaires de l'Estat Català.
Trabucaires de Trinxeria - els primers trabucaires de Catalunya Nord. Telèfon: 0033468926386
Els Morterets de Rajadell (el Bages) - secció de trabucaires que últimament s'ha incorporat al grup de Bastoners de Rajadell. Tot i la seva recent incorporació, els trabucaires sempre havien estat molt vinculats al folclore local del poble de Rajadell. L'origen del nom el trobem en les armes que portaven els trabucaires antigament, molt similars a un trabuc i anomenades morterets. Telèfon: 93.836.90.45
Trabucaires de Solsona - grup de gran importància dins el conjunt folklòric de Catalunya. El seu origen data de l'època del feudalisme, ja que eren la guàrdia personal dels senyors feudals. A Solsona surten en les festes assenyalades i també actuen per tot Catalunya i l'extranger. Telèfon: 973 29 60 11/973 48 00 50
Trabucaires Xaloc de Castelló (la Plana Alta) - l'any 2004 la Colla de Dolçainers i Tabaleters Xaloc, després de més d'un any de treball, investigació, i algun que altre viatge per terres d’Alacant i de Barcelona, va crear l'Esquadra de Trabucaires; la primera de les seues característiques a la província de Castelló. L'Esquadra de Trabucaires representa i personifica els guerrillers de la nostra província de Castelló, que van combatre durant la Guerra de la Independència contra els francesos en el període comprés entre 1808 i 1814. L’objectiu és, d'una manera festívola, poder combinar el so de la nostra música tradicional de dolçaina i tabalet amb l'estrèpit de les inofensives salves de pólvora dels trabucs. Telèfon: 616.69.99.71
Trabucaires de Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat) - l’any 1986 un grup d’amics va visitar Cardona, i després de quedar captivats per la història, la màgia i el soroll dels trabucs, una arma de foc usada antigament, van decidir formar aquesta colla. Des de llavors han participat en multitud d’actes festius a la ciutat i a fora amb el nom de Trabucaires de Sant Llorenç. Telèfon: 93.666.89.73/607.83.66.69
Trabucaires de Vilaür (l'Alt Empordà) - encapçalen el correfoc de la festa major, al juliol.

Els Trabucaires. Recull de Cultura Popular