Ecosistema: Institucions > Museus

Museu Internacional de Titelles d'Albaida - un projecte singular í únic a tot Espanya que vol ser un centre dinamitzador de l'activitat cultural de la ciutat i, al mateix temps, vol ser un centre d'ínvestigació i difusió del món dels titelles que puga respondre a les necessitats que planteja actualment este sector professional.   Telèfon: 96 239 01 86
El Museu dels Raiers al Pont de Claverol - el Museu està dedicat a l'estudi i a la difusió dels sistemes del transport fluvial de la fusta mitjançant la recuperació i la conservació patrimonial d'aquest desaparegut ofici. Telèfon: 973.68.14.93
Museu de Sant Antoni i el dimoni a Sa Pobla (Mallorca) - museu dedicat a la tradicional i popular festa de Sant Antoni que cada any es celebra a la localitat. Ubicat a la restaurada antiga estació del tren de sa Pobla, acull elements de la festa de Sant Antoni, com són els dimonis, els caparrots, el grif i els caparratos minyons, entre d'altres. També inclou una exposició de fotografies, dibuixos, símbols i un audiovisual que, juntament amb uns textos explicatius, introdueixen els visitants en l'essència d'aquesta festa documentada a sa Pobla des del segle XIV. Telèfon: 971.54.00.54
Museu del Carro a Anglesola (l'Urgell) - museu que neix amb la intenció i les ganes de recuperar tota una sèrie d'eines i carros que s'han utilitzat al llarg de la història en el món rural d'aquestes contrades. Actualment el museu ofereix una interessant col·lecció de carros i es recreen dos oficis antics, íntimament relacionats amb els vehicles i els animals que els menaven, el de carreter i el de baster. També gaudireu d'una extensa col·lecció d'eines agrícoles, que us permetran conèixer totes les tasques que es desenvolupaven al llarg del cicle anual de la pagesia. Telèfon: 973.30.83.87
Museu Comarcal de l'Horta Sud a Torrent (l'Horta Sud) - centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural de la comarca, implicat en la dinamització social i cultural del seu territori, en base a aquells elements que històricament han definit la personalitat de l’Horta Sud i constitueixen els seus senyals d’identitat. Telèfon: 96.158.82.21
Museu de ceràmica de l'Alcora (l'Alcalatén) - neix el 1994 amb la vocació de recuperar, exposar i divulgar el patrimoni ceràmic de la localitat de l'Alcora. Depèn de l'Ajuntament de l'Alcora i compta amb 800 m2 d'exposició i vora 1.000 peces de ceràmica distribuïdes en tres exposicions permanents: Ceràmica de l'Alcora (la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda i produccions posteriors), Terrissa Popular de l'Alcora i Ceràmica Contemporània. Telèfon: 964.362.368
Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona (el Barcelonès) - museu situat a la ciutat de Barcelona que té com objectiu preservar i difondre la diversitat cultural, reflexionant sobre canvis i conflictes de la societat. Tot i la seva llarga història, adoptà el nom actual el 2018 com a resultat de la fusió del Museu Etnològic de Barcelona i del Museu de les Cultures del Món. Té dues seus: Montjuïc i Montcada. EL MUEC és el museu d'etnologia més important de Catalunya amb una col·lecció de més de 70.000 objectes -peninsulars i d'arreu del món- que representen el 70% de les col·leccions del patrimoni etnològic català.[1] Hi ha hagut diversos projectes per convertir-lo en museu nacional des dels anys 1990. Forma part de la Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya i de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya.[2] Telèfon: 934.24.64.02
L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia a València (València) - museu ubicat al Centre Cultural de la Beneficència de la ciutat de València. Obrí les seues portes al públic el 1983 i els seus objectius són la investigació i difusió en el camp de l'etnologia i l'antropologia, posant a l'abast del públic un espai de coneixement i reflexió sobre la diversitat cultural que caracteritza els humans en dos àmbits complementaris. En 2007 comptava amb 15.000 peces a la seua col·lecció, sent el museu de referència pel que fa a la cultura tradicional al País Valencià. Telèfon: 963.883.614
Museu de l’Artista Faller de València - museu on es troben exposats Ninots o figures i grups escultòrics de mida natural, de falles grans i d'infantils, indultats pel Gremi Artesà d’Artistes Fallers: esbossos originals de falles i de carrosses; maquetes de falles; l’evolució històrica del Ninot; una Falla didàctica exposada a l’interior, que recrea els diversos processos constructius de la mateixa; una amplia col·lecció de fotos de falles, de Llibrets de Falla i de revistes falleres, editades pel Gremi; i una mostra dels treballs alternatius realitzats pels Artistes Fallers. Telèfon: 963.479.623

Violant i Simorra
Violant i Ribera, Ramona / Edicions de Nou Art Thor