Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Ball de Cintes o de Gitanes

El Ball de Cintes és un ball popular d'origen i significat incert que es balla en determinades celebracions del cicle festiu. En l'actualitat es balla en el marc de seguicis i cercaviles de festa major però probablement antigament es ballava en d'altres ocasions. La dansa s'efectua a l'entorn d'un pal central, al voltant del qual els balladors i balladores van girant, cada un d'ells amb una cinta a les mans que està conectada al pal. Es pot anomenar de dues maneres "de cintes" si es fa referència a les cintes que fan servir els balladors o bé "de gitanes", si es posa èmfasi en qui el ballava tradicionalment. En terres valencianes es coneix com a Ball de la Carxofa o Ball de la Magrana.

Ball de Gitanes de Tarragona (el Tarragonès) - són aquests uns balls típics de festa major, que surten principalment per Santa Tecla (Dies 22 i 23 de setembre) dins del Seguici Popular de Tarragona, però que en ocasions també actuen fora de la nostra ciutat, principalment dins de les festes majors d'altres pobles de la rodalia.
Ball de Gitanes de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - web del Ball de Gitanes de Vilanova i la Geltú, que l'any 2005 va celebrar 25 anys de la recuperació del Ball per part de l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova. Telèfon: 679.11.04.31
Ball de les Gitanes de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - l’actual Ball de les Gitanes es va crear l’any 2001 per cobrir el buit deixat per l’anterior grup l’any 2000. La comunitat gitana de Vilafranca va anunciar que no tenien gent dins la família per fer-se càrrec del ball com havien fet en els últims 100 anys. En aquest context neix el nou grup, que disposats a treballar perquè no es perdi aquest ball, es responsabilitzen a vetllar i dur a terme la difícil però gratificant tasca d’executar el Ball de les Gitanes de Vilafranca durant la Festa Major i arreu on es demani.
El ball de les Cintes de Les Preses (la Garrotxa) - El Ball de les cintes, el trobem a molts indrets de la nostra geografia, amb característiques ben diferenciades a cada poble. Sembla però, que tots ells poden tenir un punt de partida similar, relacionat amb el culte a la natura; ja que les cintes es feien servir per engalanar un arbre al voltant del qual es ballava la cerimònia. Però el cas de les Preses és totalment diferencial, el pal fou substituït per un ballador, que amb el braç sosté les cintes que es van trenant al seu propi braç.
Ball de gitanes de La Selva del Camp (el Baix Camp) - ja documentat en un manuscrit del maig de 1816: «Al debant los Ganfarons, tras de estos los dos Gegants, luego los Balls dels Diables, lo de St Antoni Abad propi dels Traginers, lo dels moros y Christians propi dels Sabaters, lo dels Valencians, propi dels pagesos, lo dels Vells y Damas propi dels sastres, lo de las Gitanas, propi dels ollers, lo dels cercolets, propi dels fadrins, lo dels bastonets propi de la Sanch y la muxiganga que costejà lo Ajuntament, tots ricament vestits y ballant ab orde.» Surt per les dues festes majors del poble, al juny i al novembre, per Sant Andreu.

El ball de les gitanes
Amades i Gelats, Joan / Associació Catalana d'Antropologia, Etnologia i Prehistoria