Ecosistema: Protagonistes > Altres construccions humanes > Falcons

Els falcons
Diferents poblacions
A mig camí entre les agrupacions esportives i les arts circenses per una banda, i el Ball de Valencians, la Moixiganga i els Castells per l'altra, els falcons han esdevingut en els darrers anys un element més dels balls i entremesos que formen part dels seguicis festius de les festes populars de molts pobles i ciutats de Catalunya.

Falcons de Piera (l'Anoia) - som una colla de Piera, que ens dediquem a fer falcons. Els nostres inicis daten del setembre del 1996, quan vàrem començar a fer els primers entrenaments; realitzant la primera actuació el mes d’Abril de 1997, en les festes del Sant Crist de Piera. Faixa: Color Vermell Telèfon: 629.40.60.11
Dossier falconers i falcons - l'objectiu d'aquest article és el de construir una breu ressenya històrica que faci un seguiment de la trajectòria dels falcons en la cultura catalana, d'ençà de la seva introducció al primer terç del segle XX. Amb enllaços a les principals colles de falcons del país.
Falcons de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - els Falcons potser són un dels elements populars que deixen empremta per allà on van per la seva estètica i harmonia. Els de Vilanova i la Geltrú tenim figures pròpies com el Capdil, el Fòcking, el Tres Obert, el Picamatalassos i la Catedral i vestim, com les altres colles, camisa i pantaló blanc, i ens distingim per dur faixa blava, com a símbol d'un poble d'arrels marineres. Telèfon: 637.538.806
Falcons de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - els Falcons de Vilafranca s'han decantat per les figures de la vessant castellera, mentre que altres colles fan figures de la vessant gimnàstica. Totes estan coronades per l'anxaneta posant els braços en creu, talment un falcó en posició de vol. Una de les figures més emblemàtiques dels Falcons de Vilafranca és l'escala, que a la vegada és la figura que necessita més falconers. Telèfon: 678447840
Falcons de Barcelona (el Barcelonès) - Falcons de Barcelona és la darrera colla que s incorpora al panorama dels Falcons a Catalunya, per les festes de Santa Eulàlia de 2003.
Falcons de Llorenç del Penedès (el Baix Penedès) - és la formació falconera catalana més antiga, es va formar l'any 1942. Realitzen actuacions de tipus gimnàstic figures amb falconers per tal d'obtenir una visió plàstica de falcó. Formen el grup entre trenta i quaranta persones.
Falcons del País del Cava, Sant Sadurní d'Anoia (l'Alt Penedès) - colla de falcons creada l'any 1991 que actua amb camisa lila. Telèfon: 93 891 21 10
Falcons de Riberal (el Rosselló) - creats l'any 2009, actuen amb camisa negra.
Falcons de Castellcir (el Moianès) - colla formada l'any 2004. Actuen amb faixa vermella. Any de fundació: 2004. En la història de la colla hi ha figures creades per ells mateixos —és el valor de la creativitat—, com la melée, la rotllana, la Sagrada Família o la font, entre altres, tots engalanats amb la camisa blanca i la faixa vermella i a ritme de grallers i tabalers, dues colles molt estimades per la seva col·laboració i suport en molts esdeveniments de la població. En cada actuació poden fer entre dotze o catorze figures, tant de creació pròpia com externa. Telèfon: 662.11.70.37
Falcons de Malla (Osona) - Associació Cultural i Gimnàstica d'Acrobàcies Catalanes. Colla Falconera d'Osona. Creada l'any 2008. Actuen amb faixa negra.
Falcons de Vallbona d'Anoia (l'Anoia) - som la colla de falcons de més recent creació. Ens agrada portar a plaça i durant les cercaviles tant figures de caire gimnàstic com casteller. Vestim amb camisa i pantalons blancs i faixa negre. Telèfon: 722558967
Falcons de Vallbona d'Anoia (l'Anoia) - grup dedicat a la construcció de figures humanes, tant en places, cercaviles, treatres... Telèfon: 659986915
Falcó.net - Espai d'investigació i divulgació del món dels Falcons a Catalunya, des dels seus inicis fins a avui en dia. L'objectiu d'aquesta pàgina és, per una banda, donar a conèixer el món dels Falcons a Catalunya: els seus orígens, l'actualitat, l'evolució, les colles antigues i actuals , el calendari d'actuacions, les figures aconseguides a les actuacions, etc. Per altra banda serà benvinguda la informació que disposeu i que volgueu compartir amb nosaltres dels Falcons.
Falcons de Capellades (l'Anoia) - entitat capelladina que té per objectiu la construcció de figures humanes. Any Fundació: 2012. Faixa: Color Lila Fosc. Telèfon: 659.09.29.11
Falcons de Vilanova d’Espoia, Aj. la Torre de Claramunt (l'Anoia) - any de fundació de la colla: 2013. Faixa: Color granat. Telèfon: 602.37.50.60

Falcons de Vilanova i La Geltrú. 30 anys de la fundació
Diversos autors, / Obra Social Caixa Penedès