Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Pancaritats

Les pancaritats són les berenades que es fan fora de la vila, dalt un turó, a qualque casa de camp, a sa vorera de mar a molts pobles de Mallorca durant aquesta setmana de Pasqua. S'hi duen i menjen panades i robiols i altres bobons en un ambient festiu. Moltes tenen lloc el Diumenge de l'Àngel, però també n'hi ha en d'altres moments de la setmana. S'anomenen així perquè deriven del repartiment de pa que les cases riques i els antics jurats de Mallorca feien als pobres del poble en aquestes dates.

Pancaritat de Sant Vicenç a Muro (Mallorca) - pancaritat que es celebra dilluns de Pasqua i que congrega cada any unes 2000 persones. De bon matí, els habitants de Muro caminen dos quilòmetres fins a l'ermita de Sant Vicenç Ferrer, on tenen lloc una degustació de paella popular, ensaïmades i es balla el tradicional "Ball de bot".
Pancaritat a Bonany (Mallorca) - el primer dimarts després de Pasqua la gent dels pobles de Vilafranca, Petra i Ariany pugen al puig de Bonany. Telèfon: 971832106 / 971
Romeria del Cocó a Lloseta (Mallorca) - El primer dimecres després de Pasqua, se celebra a Lloseta el Cocó, on es venera una de les imatges més antigues de la nostra illa. Aquesta romeria és la continuació actual de l'antic pancaritat amb que els llosetins i llosetines veneraven a la Mare de Déu en l'oratori construït a l´antiga possessió de Son Ramon. Aquest dia les autoritats polítiques i eclesiàstiques inicien la festa amb un passeig des del temple parroquial fins a l'oratori, on té lloc la celebració eclesiàstica. Al llarg del dia, l'actual avinguda del Cocó és el punt on es concentra la romeria, que compta també amb la presència de visitants dels municipis veïnats. Un dels costums d'aquesta festa és comprar avellanes i anar a posar els dits al forat que hi ha a la roca, davall de l'oratori, on segons la tradició qui fica els dits un darrer l'altre queda curat de certs mals.
Pancaritat a Alcúdia (Mallorca) - el dimarts de pasqua es fa un pancaritat a l'ermita de La Victòria conegut tradicionalment per anar a acabar ses panades.