Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Jordi > Patró de Catalunya

Molts són els pobles del món que tenen a sant Jordi com a patró: Anglaterra, Portugal, Grècia, Etiòpia, Rússia, Lituània, Geòrgia, etc. El vessant cavalleresc, guerrer i heroic del sant el convertí en un referent ideal pels monarques i els seus exèrcits, que l'invoquen perquè intercedeixi en les batalles. Així, tots els antics regnes de la Corona catalano-aragonesa adopten sant Jordi com a patró ja des de ben antic: el Regne d'Aragó el proclama patró el 1096, el Regne de València el 1343, el de Mallorca el 1407 i el de Catalunya el 1456.

La festa del patró de Catalunya - història i simbologia d'aquest Sant Cavaller, màrtir de Capadòcia, un antic país de l’Àsia Menor, a l’Oest de Armènia, que avui forma part de Turquia i que encarna el símbol sacratíssim de la nacionalitat catalana. Com un sant de tan llunyanes terres ha arribat fins a nosaltres?
Sant Jordi, símbol d'una cultura i una tradició - pàgina personal que recull la llegenda, poemes catalans sobre Sant Jordi, i les principals festes que tenen lloc en aquesta diada.
Sant jordi, patró de Catalunya - pàgina força complerta sobre els diferents aspectes de la festa de Sant Jordi a Catalunya, elaborada per l'Àngel de la web.
Proclamació de la Festa de Sant Jordi com a festa de la Cort de Catalunya (1456) - en els Dietaris de la Generalitat de Catalunya Volum I. Anys 1411–1539) Dissabte, a XVII d’abril de 1456; diu: “Aquest die fonch feta crida pública per la ciutat de Barchinona que la festa de sent Jordi fos colta generalment per tothom, com la Cort General del principat de Cathalunya, qui de present se celebre en la claustra de la Seu de la dita ciutat, ne hagués feta novament constitució”.

Sant Jordi. Patró de Catalunya
Millà i Reig, Lluís / Editorial Millà