Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Monument de Dijous Sant

També anomenat "casa santa", és un altar temporal on s'exposa, durant el Dijous i Divendres Sant, el Santíssim amb l'òstia consagrada durant la missa de Dijous Sant i l'urna que representa el sepulcre de Jesucrist. Es guarneix amb elements procedents de les celebracions anteriors (rams i palmons), i sobretot, amb tot tipus de plantes que simbolitzen la resurrecció de la vida, com els anomenats "maigs", "majos" o "desmais" (Principat de Catalunya), "brull" o "brullles" (Illes Balears i Pitiüses) i les "cabelleres" (País Valencià). En alguns d'aquests monuments també hi ha centenars de flors i ciris i espelmes enceses. Per la seva espectacularitat i solemnitat, alguns són veritables obres d'art i per això antigament s'anava d'església en església a "visitar o veure monuments".

La Casa Santa de Sant Marçal (Mallorca) - església bellament decorada amb palmons, cabelleres, espelmes, flors i una taula parada en record del sant sopar.
Dijous Sant a s'Indioteria (Mallorca) - es fan monuments amb blanques plantes que simbolitzen la defallior i la mort i amb espelmes enceses.
Visita als monuments a Xàtiva (la Costera) - la tradició de bastir i visitar els monuments que hi ha a les diverses esglésies de Xàtiva.
Processó de Visita als Monuments Sants als Poblats Marítims, Aj. València (l'Horta) - És el primer acte conjunt de totes les germandats de la Setmana Santa Marinera i té lloc Dijous Sant. Al vespre, es concentren a la Plaça de les Drassanes del barri del Grau, just davant la Parròquia de Santa Maria del Mar, a l’interior de la qual té lloc l’acte de la Profecia o Sermó de les Set Paraules, en el què es recorda les paraules que Jesús pronuncià a la Creu. A continuació comença la Visita als Monuments Sants, una processó que es desenvolupa pels carrers del Marítim només amb l’acompanyament musical dels tambors. Hi participen les vestes o penitents de totes les agrupacions, sense imatges, personatges bíblics, ni corporacions armades. Està encapçalada per representants de totes les agrupacions, amb els seus respectius bàculs i penons, que entren a les parròquies per tal de visitar i fer una pregària davant el Monument Sant, engalanat per a l’ocasió amb flors i espelmes. Com que la tradició de les parròquies explica que el Crist va arribar per mar, els monuments estan decorats amb motius mariners, com xarxes, rems i altres estris i ormeigs de pesca i navegació.