Ecosistema: Protagonistes > Diables > Balls de diables del Baix Camp i Priorat

Es tracta d'un model de ball de diables característic del Baix Camp i Priorat. Tot i que abans del segle XIX els balls de diables d'aquestes comarques podrien haver tingut balls parlats, allò que els caracteritza en l'actualitat i des del segle XIX és l'inexistència d'una representació teatral. No hi ha personatges, com el Llucifer o la diablessa, ni tampoc tabals. El ball consisteix en anar evolucionant tirant carretilles sense cap coreografia organitzada ni acompanyament musical. També es caracteritza pel fet que cada diable porta les seves carretilles dins una bossa o civader, encenent-les ell mateix i confeccionant-se el seu propi vestit. Hi pot participar tothom que disposi de la indumentària adequada i s’hi apunti prèviament. És una manera de fer el ball de diables que ha comportat una extraordinària riquesa patrimonial pel que fa als vestits, de roba gruixuda i amb motius decoratius retallats i cosits al damunt.

Ball de Diables d'Alforja (el Baix Camp) - pàgina oficial del ball de diables d'Alforja, on hi trobaràs informació sobre els diables, el bou, els tabalers i com actuen. Telèfon: 977.81.69.04
Colla de Diables de Riudoms (el Baix Camp) - fundada l’any 1993, la Colla de Diables del CERAP ha recuperat una tradició històrica que data de 1861 i parla de Riudoms com a vila de dimonis, forces infernals i olors a sofre. El grup està integrat per una quarantena de diables i una quinzena de tabalers, que ofereix espectacles de correfoc, tabals, malabars de foc, ràpels i pirotècnia. També ofereix cursos de timbals. Organitza anualment els correfocs de les festes majors de Sant Sebastià i de Sant Jaume de Riudoms, participa en correfocs arreu de Catalunya Telèfon: 977.76.80.60
Ball de diables de Reus (el Baix Camp) - el seu origen es remunta al segle XVII. La nostra història recent comença, a part d'alguna sortida anterior, la nit de Sant Joan de 1981 amb la que considerem la primera sortida del Ball de Diables de Reus i La Cabra de Reus en la Iª Cercavila de Foc. Els vestits acostumen a ser de lona de color cru o vermell i la decoració molt personal són dibuixos retallats en filtro de colors vermell, marró, verd, blau, negre que es cusen sobre la lona. També, i de forma puntual, s'ha escenificat varies vegades -des de el 1980- el Ball de Sant Miquel; és una representació que es fa al carrer de la eterna lluita entre les forces del Bé (Arcàngel Sant Miquel) i les forces del Mal (Llucifer). Telèfon: 977.345.970
Ball de Diables de l'Hospitalet de l'Infant (el Baix Camp) - fundat l'any 1987. Associació dedicada a tota mena d’espectacles pirotècnics (carretillades, correfocs, cercaviles de foc, etc.). Participem en diversos actes i festes majors del municipi. Integrada per la Colla Vella, la Colla Jove, la colla de tabalers i les bèsties Lo Roc i Lo Muriac. Telèfon: 977.82.03.60
Ball de Diables de Falset - "Colla d'en Pere Botero" (el Priorat) - fundada l'any 1990. Focs i Correfocs Tradicionals dels Països Catalans. Es fan dir colla "Pere Botero" i són un estol de gent jove, amants de la nostra terra i, perquè no? de la gresca. Fan possibles els correfocs i les carretillades a la nostra comarca. Animen els seguicis i les cercaviles, tant de dia com especialment de nit. Els "dimonis del Museu", com popularment se'ls coneix, tenen una història peculiar. Primer es llogaven els vestits, però des dels anys 70 es van comprar per a sortir exclusivament en els actes que organitza el Centre, com l'Encamisada o els Focs de St. Joan. Si els veieu actuar a les nits d'estiu, comprovareu que dominen l'art de la pirotècnia. Telèfon: 977.83.12.09
Colla de Diables de Vandellòs i Lo Boc (el Baix Camp) - història del grup, imatges, components, calendari de sortides, enllaços i com contactar-hi. Correfocs, seguicis populars, tabalers, Bèstia de foc (Lo Boc), enceses en campanars i edificis. Telèfon: 653551074
Diables de les Borges del Camp (el Baix Camp) - Les Borges del Camp és la població de Catalunya que ha tingut més continuïtat en la presència del Ball de Diables en el seu cicle festiu, tot i que altres poblacions el tenen documentat més antigament. Des de fa més d'un centenar d'anys, els diables amb les seves carretilles han sortit a la Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Riera, la patrona del poble, la nit del 7 de setembre, vigília de la celebració de la festivitat de les marededéus trobades.
Colla de Diables de la Selva del Camp (el Baix Camp) - som una de les colles considerades històriques perquè tenim antecedents anteriors al segle XX. L'any 1985 vam esdevenir colla recuperada. Seguim la tradició dels diables del Baix Camp (vestit blanc o clar amb els adorns cosits; foc individual en sarrons... però tirem amb forca per distingir-nos dels altres, que tiren amb maça). Al 2000 vam crear la nostra bèstia de foc: el Diabló, i l'any 2007 vam crear la colla infantil. Telèfon: 699.64.24.84

El ball de diables al Baix Camp
Palomar i Abadia, Salvador / Carrutxa