Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Festes dels barris

Festes del carrer
Capellades (l'Anoia)
Durant gairebé una setmana els barris de la vila de Capellades bullen amb la seva festa popular més important de l’any. Una gran bleda, les paneres de tortells, els balls tradicionals i la presència constant de la imatgeria local són alguns dels elements més característics d'aquestes celebracions.

Els Veïnats d'Esterri d'Àneu (el Pallars Sobirà) - Esterri d'Àneu evoca any rere any la singular tradició de "L'octava de Corpus". Durant aquests vuit dies, la vila s'engalana i endiumenja, cada "veïnat" aporta el bo i millor perquè llueixi la festa. Cada dia de l’octava es celebra una missa en la qual es beneeixen les coques que han portat des del veïnat que organitza la festa aquell dia. Hi ha vuit veïnats: Cargols, Trenta-claus, Mentiders, Presumits, Barceloneta, Rics, Cabrits i Sagrat Cor- la Closa. Després de la missa un grup de gent del veïnat corresponent ofereix xocolata desfeta i la coca a la resta de la gent del poble. Diversa gent de cada veïnat s'organitza per fer la plega i poder comprar la coca, la xocolata, algun obsequi per a la canalla si es fan jocs, o el músic de la nit en el cas del veïnat dels Presumits.
Festa dels Barris a Prats de Lluçanès (el Lluçanès) - la setmana següent a la de Corpus Christi, la vila celebra les populars Festes dels Barris, que comencen el dilluns i acaben el divendres. Se celebren en els diversos barris de la població: el dels Capgrossos, de les Sargantanes, dels Llangardaixos, dels Escura-ossos, i de les Salamandres.Totes segueixen un esquema semblant: comencen a mitja a tarda amb jocs de cucanya per a la mainada, i cap al tard, es fa ball popular, amb inclusió del típic Ball de Ram. Es reparteix coca i vi a tots els assistents. També se subhasten una toia i una panera, que ajuden a pagar les despeses de la festa.
Festa dels barris a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès) - festa major de cadascun dels sis barris en què, tradicionalment, és divideix la vila: Sant Antoni, Montserrat, Església, Diputació, Cavallers i Raval. El principal tret dels Barris és que l’organització corre a càrrec dels veïns. L’inicia l’Ajuntament amb l’anomenat barri de l’Ajuntament o “dels confits”. A les dues del migdia, de l’endemà de Corpus, hi ha una tronada per anunciar-ho. A la nit sardanes, l’endemà a la tarda tots els col·legis portaran els nens i nenes, que fent el tradicional “rengle”, acompanyats de l’orquestra tocant la “marxa de barris”, aniran cap a l’Ajuntament on el batlle i consistori els donaran coca i una paperina de confits. Cada dia, a les dues del migdia, tronada, el vespre sardanes, i després ressopons particulars, i gresca a casa dels amics, i l’endemà el “rengle” i ball de la mantellina; així successivament durant vuit dies.
Festes dels barris-Festa del pa beneït a El Vendrell (Baix Penedès) - una de les tradicions més originals i característiques de la vila. És una celebració d’orígen medieval relacionada amb el temps de la sega. Antigament per la vuitada de Corpus es feia la benedicció de la farina vella abans de segar el blat nou. Actualment se celebra la primera setmana de juliol, parelles es vesteixen amb els guarniments propis de l’ocasió i van a beneir una coca decorada amb clavells. La festa dura una setmana i cada dia es fa un recorregut pels carrers d’un barri diferent, és per aquest motiu que s’anomena festa dels barris. La festa s’anuncia amb un repic de campanes i llançament de coets. Aquell dia les comissions de cada barri organitzen diversos actes com espectacles infantils, la cremada d’una falla satírica, ballades de sardanes, sopars als carrers i balls.

Les festes de carrer de Capellades (l'Anoia)
Castellví i Girbau, Jordi / Revista «Caramella» X, pp. 58-61