Ecosistema: Protagonistes > Bestiari festiu > Fil·loxeres i altres insectes

Les 30 fil·loxeretes de Sant Sadurní d'Anoia (l'Alt Penedès) - una per cada dia del mes de setembre, mes de la verema. Pesen 8 Kg, son de color groc, les porta una sola persona i treuen foc per les antenes. Com la fil·loxera, també ballen al ritme dels timbals.
La Fil·loxera de Sant Sadurní d'Anoia (l'Alt Penedès) - es tracta d'una reproducció gegant de l'insecte en la seva fase alada. Tota ella de color groc, medeix 7 metres de llargada i quasi 5 metres d'ample amb les 4 ales esteses...
Borinot de Foc del Vendrell (el Baix Penedès) - és un element construït en fibra de vidre pels mateixos membres de la colla. La figura, que es portada per dos persones, pesa uns 80 kg, té 16 punts de foc. Una de les peculiaritats del Borinot és que no només l'acompanyen timbals sinó també un grup de grallers que toquen abans i després de cada encesa.
La Papallona de Sant Pere, Terrassa (el Vallès Occidental) - el 6 de juny de 1992, durant la Festa Major del barri de Sant Pere de Terrassa, va néixer la Papallona de Sant Pere. Un insecte gegantí vingut per fer gaudir una bona estona a grans i petits. Aquest "bitxo" es caracteritza per ser una de les poques bèsties dels Països Catalans que llença aigua enlloc de foc. Telèfon: 647.85.76.29
Diabló de la Selva del Camp (el Baix Camp) - rèplica gegantina del minúscul insecte (Curculio Nucum) que ataca les avellanes en gra. Va ser creat l'any 2000, per Florenci Andreazini (artista i cofundador de la colla de diables de La Selva del Camp). La seva relació amb la vila es manifesta, per una banda, per què el cultiu tradicional del poble és l’avellaner i per l’altra, a l’escut del poble apareix una alzina. Va acompanyat dels bastaixos i de les grifolles (creades al 2005). Aquestes porten uns forques amb forma d’avellana on s’hi poden posar elements de foc. Les grifolles dansen al voltant del Diabló seguint les notes del ball del Diabló.