Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Blai > Festes majors i patronals

Festes majors d'hivern
La Fatarella (Terra Alta)
Quatre dies de celebracions organitzades consecutivament per majorals, fadrins i àguedes i que tenen el ball de jotes, les tortades, la subhasta de llenya, les curses de rucs, les cercaviles musicals i els actes religiosos en honor a la Candelera, Sant Blai i Santa Àgueda com a protagonistes.

Festes de Moros i Cristians
Bocairent (la Vall d'Albaida)
Les festes de Moros i Cristians en honor a sant Blai de Bocairent diuen que són de les més cridaneres i boniques de tot el País Valencià. Comencen l'1 de febrer i s'allarguen fins el dia 6 amb tot un seguit d'actes que rememoren la conquesta de la vila per part de les tropes de Jaume I.

Festa major d'hivern a Bot (la Terra Alta) - és la festa major d'hivern i la celebració més important de l'any. Se celebren durant la primera setmana de febrer, en honor als patrons de la vila, La Candelera i Sant Blai. L'altar principal de l'església està dedicat a Sant Blai. Aquests dies (2 i 3 de febrer) es fa una missa major, durant la qual és tradició donar pastes beneïdes ja que segons la tradició aquest dia tenen la virtut de curar el mal de gola. Amb els diners recollits es fa un donatiu a les monges del convent de Tortosa. Acabada la missa es fa una processó i després les típiques curses pedestres de quintos i de professionals. L'acte més destacat i emblemàtic de la festa és la ballada popular de la jota a plaça. La ballen el dia 2 de febrer, els quintos/es del poble, el dia 3, els Majorals i Majorales, el dia 4, els xiquets i xiquetes (Sant Blaiet) i el dia 5, Santa Àgueda, les dones. "La Dansada" és una jota tradicional i popular, típica de les Terres de l'Ebre, la qual té un cerimonial estricte i característic, les dones amb mantons de Manila i els homes fumant un puro. És una festa molt arrelada per a tots els botencs i botenques..
Festa Major de Cabassers (el Priorat) - el dia 3 de febrer, Sant Blai, patró del municipi, és el dia principal de la Festa Major: es reparteixen els Blaiets, es fa una processó amb la imatge del sant, hi ha ball i altres activitats festives
Festes de Sant Blai a La Salzadella (el Baix Maestrat) - en honor de la Candela i Sant Blai. El dia 2 benedicció de Candeles, processó i missa Solemne en honor a Maria. El dia central és el 3 de febrer. Al matí, volteig general de campanes i Diana Florejada a càrrec de la Banda de Música. Al migdia, missa solemne en honor al nostre patró sant Blai, processó i seguidament, es passarà la relíquia de sant Blai. A la tarda degustació de Pastissos Típics al carrer Major, i es balla el tradicional Ball de Plaça. Cada dia bous, teatre i balls de nit.
Festa Major d'hivern de l'Aleixar (el Baix Camp) - els bastoners i els gegants fan l'anada a l'ermita de sant Blai on té lloc una missa i benedicció dels fruits.. Se surt de la Pl.de la Vila fins l'esplanada de l'Ermita de Sant Blai.
Festa major de Vila-sacra (l'Alt Empordà) - festa major d'hivern en honor al patró del poble, sant Blai. La vigília, gran ball. Diumenge missa solemne amb acompanyament coral i 2 sardanes. A la tarda audició complerta de sardanes i ball de fi de festa. Telèfon: 972 507 523
Festa patronal de Borriana (la Plana Baixa) - durant esta festa se succeeixen actes culturals, gastronòmics, esportius i religiosos. Però l’acte més emblemàtic de la festivitat és la Font del Vi, declarada d’interès turístic provincial. Cal destacar el seu gran caràcter gastronòmic, ja que el factor predominant és la degustació de productes carnis (juntament amb el vi es reparteixen entrepans de llonganisses i botifarres produïdes a les carnisseries del municipi); en esta festa s’elaboren les tradicionals calderes de Sant Blai i poden degustar-se els típics rotllos de Sant Blai. Amb motiu de celebrar la festivitat del sant patró, es realitzen també actuacions esportives, actes culturals i exposicions de gran atractiu. Molt esperada pels borrianencs és la processó en honor a Sant Blai, en la qual amb gran devoció acompanyen el patró en el trasllat a la seua església. Complementant esta festivitat, se celebra amb caràcter bianual una Mostra gastronòmica i les Jornades Gastronòmiques de la Taronja, que any rere any van consolidant-se més a la ciutat. Telèfon: 964510062

La cuina més senzilla d’una dona del terròs
Gironès Descarrega, Josep / Edicions Cossetània