Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Blai > Altres costums per Sant Blai

Sant Blai a Barcelona - per Sant Blai, el 3 de febrer, a la Parròquia de Sant Jaume de Barcelona (al carrer Ferran -entre la Rambla i la Plaça de Sant Jaume-) es fa la benedicció dels panets de Sant Blai (coneguts popularment com a pets de monja) que la creença popular considera que van tan bé van pels mal de coll. A aquesta església hi ha una capella lateral dedicada a Sant Blai.
Festes de Sant Blai a Botarell (el Baix Camp) - el dia 3, Sant Blai, es beneeixen els típics "blaiets" i els fruits que, guardats i menjats el 25 de març, festa de la Mare de Dèu, protegeixen del mal de gola.
Festa de Sant Blai a Montaverner (la Vall d'Albaida) - web d'aquesta celebració que té al voltant de dos-cents cinquanta anys d'història i l'acte més important de la qual és la "ballà de la bandera", en la Plaça Major, una bandera que porta la imatge de Sant Blai.
Festes de Sant Blai a Campos (Mallorca) - festa que consisteix en una missa solemne a l’oratori i tradicional ungida del coll dels fidels amb oli beneït, que ens protegeix dels mal de coll. Després a les dependències i jardins de l’oratori es vénen els panetets de Sant Blai. Normalment la gent acudeix a Sant Blai “sense fum”, a peu o en bicicleta.
Festa de Sant Blai Torrent (l'Horta Sud) - en esta festivitat s’instal·len llocs d’artesania, menjar, fruits secs, tómboles, etc. al llarg del carrer de l´Ermita. Eixe dia es venen els típics ‘gaiatos’ (bastons de rosquilleta o de panquemao) i els ’sanblaiets’, que es beneïxen en la parròquia de Sant Lluís Beltrán. És també tradicional entrar en l’església per a posar-se oli sobre la gola, ja que Sant Blai és el sant que protegix de les malalties de la gola. En esta festivitat els clavaris i clavariesses són xiquets menuts. El plat típic del dia és el “rossejat” (plat típic torrentí fet en una caçola de fang al forn. Amb caldo de putxero, arròs i s´afegixen les típiques pilotes dolces i salades).
Porrat de Sant Blai a Potries (la Safor) - al calendari festiu de la Safor poques festes tenen l’arrelament i acceptació popular del conegut Porrat de Sant Blai a Potries, Any darrere any, són milers els visitants que hi acudeixen, per complir amb la romeria i gaudir d’una important oferta cultural i festiva, que es fa extensiva a la primera quinzena del mes de febrer. És tradició que els fidels quan acudeixen a l’església parroquial es freguen la gola amb la relíquia del sant que allí es conserva, complint amb el ritual de purificació i protecció front les malalties. Telèfon: 962.800.588
Mig any fester a Altea (la Marina Baixa) - Ho organitza la Federació de Moros i Cristians Sant Blai d'Altea. A Altea hi ha una relíquia del sant, exposada en un relicari d'argent, regalat per l'Associació de Moros i Cristians Sant Blai a la Parròquia, i que s'exposa en la Missa del Mig Any, així com en la Missa que es fa en el seu honor el quart dilluns de setembre amb motiu de les Festes de Moros i Cristians.
Festa de Sant Blai a Solsona (el Solsonès) - cada any el 3 de febrer la Catedral de Solsona acull el ritu propi de la festivitat de Sant Blai. Els fidels porten cistells i bosses de fruita a l'església per rebre la benedicció que atorga a aquests menjars propietats curatives contra els mals de gola. Missa i veneració de la relíquia dipositada en el braç reliquiari de Sant Blai. La peça es va fer en un obrador barceloní a finals del segle XIV i forma part del tipus de reliquiaris que prenien la forma del cos de la relíquia que havien de guardar. Aquesta obra d'orfebreria és un dels quatre braços reliquiaris d'època gòtica que es conserven a Catalunya.
Romiatge a l'ermita de Sant Blai a Tivissa (la Ribera d'Ebre) - el diumenge següent al 3 de febrer es celebra el romiatge a l’ermita de Sant Blai. Antigament es marxava en romiatge a peu pel camí de ferradura, portant la relíquia del sant. La romeria va des de la vila fins a l'ermita del mateix nom, fent parada a la font, l'aigua de la qual es diu que cura el mal de coll. Es realitza una missa en honor al sant, dinar tradicional amb caldereta de tros, ballada de sardanes i jocs i cucanyes per als més petits. Aquests dies també és típic menjar coques de Sant Blai i també galetes amb la figura del sant, anomenades blaiets.