NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Jaume > Fires


Es tracta de fires inicialment lligades a les tasques agrícoles i comercials que en l’actualitat també es complementen amb activitats esportives i culturals. Diverses poblacions, com València ciutat, El Campello o Albaida, celebren també Fires de Sant Jaume amb els tradicionals concursos i actes esportius vinculats al món rural (arrossegament, aixecament, etc).


Fira de Sant Jaume a Reus (el Baix Camp) - l’any 1343 quan el rei Pere III el Cerimoniós concedí a Reus el privilegi de celebrar fira per Sant Jaume, una cita anual en què pagesos i ramaders es proveïen d’eines i animals que necessitaven per al seu treball al camp. En les darreres dècades la fira ha agafat un caire més lúdic, amb actes com exhibicions eqüestres, mostra de carruatges i curses de portadors de sacs d’avellanes, manifestacions que continuen mantenint vincles amb el món rural.
Fira de Sant Jaume a Prats de Lluçanès (el Lluçanès) - recuperada l'any 1991, una fira antigament tan popular i concorreguda com la Festa Major de Sant Vicenç i la Festa de Sant Joan i Elois, les dues festes més importants del calendari local. Aquesta fira vol complementar la de Santa Llúcia, que se celebra el desembre, i va adreçada al món del comerç. Hi ha parades i exposicions de tot tipus.
Fireta de Sant Jaume a El Campello (l'Alacantí) - es celebra als voltants de la plaça del Poble del Campello i hi participen tots tipus d'associacions locals: tallers de confecció de pilotes valencianes, de treball de l'espart, de confecció de nus mariners, de reata, etc. També podem gaudir del só de les dolçaines i tabalets, o del ball dels cabolos, així com contemplar partides de pilota valenciana o concursos de tir i arrossegament, on hi participen els cavalls que el matí de Sant Jaume recorren la platja campellera tirant dels carros com diu la tradició.
Fira de Juliol a València (València) - Al 1871, prenent com a pretext el precedent de les “corregudes de sant Jaume”, la burgesia ascendent valenciana creava la Fira de Juliol, festa laica per excel·lència. El seu programa d'actes es va anar configurant lentament, per mitjà de l'acumulació de diversos festejos en anys successius: cavalcades, exposicions, castells de focs artificials, jocs florals i la Batalla de Flors (1891)
Fira de Sant Jaume a Albaida (la Vall d'Albaida) - encara que la fira pròpiament dita se celebra del 23 al 25 de juliol, l'ajuntament programa un munt d’activitats adreçades a totes les edats que es celebren ja des de principis de juliol. Amb atraccions firals, Trobada de Cors de la Vall d’Albaida, cinema i teatre a la fresca, els Cursos Musicals d’Estiu, Concert de Xirimites i Tabals “Fira d’Albaida”, la matinal motera, les 24 h de bàsquet, la cursa ciclista juvenil “Fira d’Albaida" i el Festival de Bandes, entre d'altres. Telèfon: 96.290.09.60

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
La Gran Fira de València (1871-2021)
Hernández Martí, Gil-Manuel / Ajuntament de València. Regidoria de Cultura Festiva
Aquest llibre repassa els 150 anys de celebració d'aquest esdeveniment ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org