NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu de les Neus > Aplecs



 



Pujada a l'ermita de la Foia a Cabassers (el Priorat) - tradicionalment tenen lloc dues pujades a l'ermita de la Foia, una el 25 d'abril, per Sant Marc i l'altra el 5 d'agost, festa de la Mare de Déu de les Neus. Un costum que s'ha perpetuat és el de la subhasta de rams de flors, fets per les noies del poble, el dia de sant Marc.
Aplec al santuari de Santa Afra al Ginestar, Sant Gregori (el Gironès) - la imatge de la Mare de Déu de les Neus, molt petiteta, és a dalt de tot del retaule dedicat a Santa Afra. Explica la tradició que una humil pastora de Ginestar, tot guardant el seu petit ramat, veié durant un 5 d’agost una clapa de neu a on hi ha actualment l’hort del santuari. Tota estranyada, ho féu saber als habitants dels masos veïns, que, quan hi anaren, van trobar enterrada una escultura de la Mare de Déu. No se sap amb certesa des de quan la Mare de Déu de les Neus és venerada en aquest temple, es coneix però, que ja en el segle XVIII existia una imatge dedicada a ella i que probablement el seu culte podria venir de molt més lluny, fins i tot des dels inicis d'aquest centre de devoció. La Mare de Déu de les Neus és invocada per les noies boniques i gentils.
Aplec a l'ermita de la Mare de Déu de les Neus de la Vall d'Àneu (al Pallars Sobirà) - aplec a l'ermita romànica de la Mare de Déu de les Neus situada a una hora de Borén i aprou d'Àrreu. L'ermita és una manifestació clara d'arquitectura rural del segle XII. El dia de l'Aplec gent de tota la contrada s'aplega davant l'ermita, el 5 d'agost. S'hi canta una tonada que diu així: "D'aquella glòria passada/ de les gestes del temps vell/ sols Vós heu romàs, dreçada/ prop les runes del Castell (...)"
Festa de la mare de Déu de les Neus a Nou de Gaià (el Tarragonés) - festa votiva el dia 5 d'agost, en honor de la Mare de Déu de les Neus.
Aplec a l'ermita de la Mare de Déu de Puigcerver - festa votada de la Mare de Déu de les Neus, el diumenge més proper al 5 d'agost. Hi acudeixen gent d’Alforja, les Borges, Riudecols i Porrera.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org