Calendari: Festes d'Estiu > Festes de sant Abdó i sant Senent > Festes majors

Camporrells (la Llitera)
Celebrada en honor a Sant Nin i Sant Non, la Festa Major de Camporrells destaca pels Ball de Totxets, una modalitat del ball de bastons molt popular al poble, i pel "Rescat" una particular cercavila damunt una mula per a recaptar fons per a la festa.

Festa major
el Morell (el Tarragonès)
Els morellencs i morellenques celebren la seva festa major d'estiu recreant, en clau festiva i sota la forma d'una gran guerra d'aigua, la lluita que històricament van tenir amb el cuc de la fusta, la Zeuzera Pyrina, un paràsit que amenaçava un dels cultius més estesos del municipi: l'avellana.

Festes de Sant Abdon i Sant Senén a Inca (Mallorca)
Festa major petita a Cubelles (el Garraf) - la Trobada de Gegants de Cubelles i el Correfoc són els actes principals de la Festa Major Petita, que se celebra la darrera setmana del mes de juliol, en honor als sants patrons Sant Abdon i Sant Senén. La festa arrenca amb la ballada de sardanes. Més tard, té lloc el tradicional Correfoc amb la participació de les colles de foc de l'Agrupació de Balls Populars, i de les colles convidades. Un cop finalitzat el Correfoc, es fa un sopar-barbacoa, organitzat per l'Agrupació de Balls Populars de Cubelles. La nit es tanca amb un ball. Grups Geganters d’arreu de Catalunya es donen cita a Cubelles per participar en una cercavila que finalitza amb un sopar de germanor pels carrers del nucli antic de Cubelles. Els gegants de Cubelles, l’Abdon i l’Assumpta, juntament amb l’entranyable Charlie Rivel, actuen d’amfitrions de la Trobada.
Festa Major de Riudecanyes (el Baix Camp) - festa Major dedicada a Sant Abdon i Sant Senen, es celebra durant la última setmana de juliol. Telèfon: 977.834.005
Festa Major d'estiu a Almoster (el Baix Camp) - festa Major dedicada a Sant Abdon i Sant Senén. Telèfon: 977.85.51.10
Celebració de Sant Abdon i Sant Senent a Capafonts (el Baix Camp) - el dia 30 de juliol té lloc la celebració de Sant Abdon i Sant Senent, una festa que fou votada pel poble i es respecta per tothom: aquest dia ningú no treballa.
Festa Major d'Estiu a Vilallonga del Camp (el Tarragonès) - en honor a Sant Abdó i Sant Senen.
Festa major d'Òrrius (el Maresme) - amb disparada de morterets anunciant la festa, pregó i Nit Jove, Ruixada i Festa Aquàtica, Ball de Festa Major, etc. El dia 30 de juliol, al migdia, solemne ofici en honor dels co-patrons Sant Abdó i Sant Senen, a la tarda Festa infantil i a la nit Sopar a la Fresca.
Festa Major de Gualta (el Baix Empordà) - Gualta celebra la seva festa major en honor als seus patrons sant Abdó i sant Senén, coneguts en molts indrets de Catalunya com sant Nin i sant Non. Tot i que la festa arrenca de molt antic, la primera notícia recollida en documents és de l’any 1933. Tradicionalment, la festa es feia a la plaça de l’Ajuntament i era organitzada per una Comissió de Festes. Des de 1988, se celebra a la plaça de Catalunya amb el recolzament de l’Ajuntament i la col·laboració del poble. Telèfon: 972-758880
Festa Major de l'Espluga de Francolí (la Conca de Barberà) - La Festa Major és la festa per excel·lència del poble. La festa es celebra durant 5 dies al voltant del darrer cap de setmana del mes de Juliol. Una gran varietat d'actes omplen la festa, destacant la cursa atlètica, concerts de tarda i balls de nit, cantada d'havaneres, teatre, cercaviles amb gegants i nans, actuacions de grallers i bastoners, competicions esportives, activitats pels infants, correfoc i castell de focs. Telèfon: 977.87.12.20
Festes patronals de Torrent (l'Horta Sud) - festes patronals en honor a Sant Abdó i sant Sénen, amb desfilades de Moros i Cristians, i el famós Ball de Torrent.
Festes patronals de Sagunt (el Camp de Morvedre) - la ciutat antiga celebra les festes tradicionals en honor dels seus patrons la segona quinzena de juliol –sants màrtirs Abdó i Senén. Competicions esportives, actuacions musicals, corregudes de vaquetes i bous embolats, exposicions artístiques, mascletàs, entrada de penyes i els castells de focs d'artifici omplin de colorit i vistositat els actes. Telèfon: 96 265 58 58
Festes patronals a La Vilavella (la Plana Baixa) - Dedicades als Sants de la Pedra, Sant Roc i Sant Joaquim, es celebren des de finals de juliol a principis d'agost. Amb focs artificials, volteig de campanes, porrat, missa, processó i traca als sants, etc Gaudeixen de fama en la comarca les festes de carrers i barris de la població, que mantenen una seriosa competència entre si per les exhibicions de "bous de carrer" d'importants ramaderies. Fan vora 70 bous al carrer (rècord a tota la província). Telèfon: 964677448
Festa major de Llorenç de Vallbona (l'Urgell) - els sants de la pedra són els patrons d'aquest poble, que cada any celebra a finals de juliol la seva festa major, amb vermout popular, sopar popular, ball llarg, inflables pels infants, guerra d'aigua... L'església parroquial del poble està dedicada a st.Abdó i st.Senén.
Festes patronals del Terme de Banyoles (el Pla de l'Estany) - fins al segle XIX, el municipi de Banyoles estava dividit per l’antiga muralla en dos espais ben diferenciats: la Vila (els habitants de dins del clos de la muralla) i del Terme (la gent i indrets de fora). La gent del Terme eren, sobretot, els pagesos (i els masos) i els moliners (i els molins). El Terme tenia un paisatge i uns usos específics i la seva gent mantenia uns costums i una organització pròpia. La festa se celebra en honor a Sant Abdó i Sant Senén i té lloc el cap de setmana més proper al 30 de juliol. Dissabte al migdia Tritlleig de campanes anunciant la festa i al vespre audició completa de sardanes. Diumenge al matí, dues sardanes de benvinguda a la festa davant de l’església de Sant Maria dels Turers i entrada de coques amb els tocs de Lilaines (tocs de cançons tradicionals i populars catalanes). Tot seguit missa solemne en honor als Santas Màrtirs Abdó i Senén, cant dels goigs i benedicció de les coques. Al vespre, aplec de Canaleta a Can Puig.

El ball de sant Abdó i sant Senén, patrons de la vila d'Almoster per vot de poble
Prats Sobrepere, Antonieta / Migdia Serveis Culturals