Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Marc > Aplecs, romeries i rogatives

Romiatge a la Mare de Déu de Salgar
Cubells (la Noguera)
El poble de Cubells compleix, des de temps immemorial, amb el vot d'anar processionalment i en silenci a visitar la Mare de Déu de Salgar en el seu santuari situat, entre penyes abruptes, a vuit quilòmetres de la població. El romiatge té lloc cada any el dia de Sant Marc, el 25 d’abril.

Aplec de Sant Marc
Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró (el Baix Empordà)
La vila de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró celebra, el cap de setmana més proper al 25 d'abril, l'ancestral Aplec de Sant Marc, una trobada festiva que recorda el passat agrícola del poble i que té com a acte estrella el Concurs d’Arrossades.

Aplec de Sant Elies
Sant Pere de Vilamajor (el Vallès Oriental)
Cada 25 d'abril el poble de Sant Pere de Vilamajor celebra un aplec a l'ermita de Sant Elies. Situada en un turó privilegiat, aquest dia rep la visita de centenars de persones que hi pugen a peu.

Festes i romeries al País Valencià - es celebren romeries a Olocau del rey, Sinarcas, la Mata de Morella, Xert, la Serra d'en galceran i el Portell de Morella. A Aras de Alpuente s'encén una gran foguera i al Forcall es dia de Fira.
Aplec a Sant Marc a Puigcerdà (Cerdanya)
Romeria a l'ermita de Santa Madrona a Corbera d'Ebre (Terra Alta) - en motiu de la festivitat de Sant Marc, després de visitar la cova amb la imatge del sant, es fa una paella per a tot el poble. Els darrers anys s'ha recuperat la tradició de jugar a les bitlles. Elecció de la Pubilla i Hereu.
Romeria de Sant Marc a Irgo (Pont de Suert, Lleida) - els actes es duen a terme al voltant de l'ermita de Sant Salvador, dedicada a Sant Marc i Sant Salvador. Aquesta romeria segueix la tradició iniciada des de fa segles amb la participació dels pobles d'Iran, Llesp, Gotarta, Esperan i veïns del Pont de Suert i aplega més de 100 persones. Amb missa, benedicció del terme i dels aliments i dinar de germanor. Telèfon: 973 69 00 12
Aplec a l'ermita de la Foia, Cabassers (Priorat) Tradicionalment tenen lloc dues pujades a l'ermita de la Foia, una el 25 d'abril, per Sant Marc i l'altra el 5 d'agost, festa de la Mare de Déu de les Neus. Un costum que s'ha perpetuat és el de la subhasta de rams de flors, fets per les noies del poble, el dia de sant Marc. Telèfon: 977.83.91.09
Aplec de Sant Marc a Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa) - a les 12 del migdia, a l’església parroquial, Ofici Solemne dedicat a Sant Marc. Tot seguit Caminada Popular fins l'ermita, on té lloc un dinar de Germanor a l’esplanada de Sant Marc. A la tarda, audició de Sardanes a càrrec d'una cobla i finalment pregària al Sant i Cant dels Adéus. Telèfon: 972.44.40.11
Aplec de Sant Marc a Anya Aj. Artesa de Segre (la Noguera) - es celebra l'últim diumenge d'abril i és força concorregut per la gent dels pobles veïns. Amb missa, dinar de germanor i ball. Després de la missa, les majorales ofereixen flors als assistents.