Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Roc > Festes majors

Festes Majors
Paüls (el Baix Ebre)
Unes particulars construccions en pedra seca per dinar, unes curses de caràcter ritual, una ballada popular de jotes i de sardanes a ritme de banda, i la bellesa d'un paratge natural amb arbres centenaris i una font ufanosa, són els principals elements de la Festa de Sant Roc que se celebra cada any en el marc de les festes majors de Paüls.

Festes de Sant Roc
Burjassot (l'Horta Nord)
Una de les capitals coeteres del País Valencià, la ciutat de Burjassot, celebra les seves festes patronals en honor de sant Roc amb una espectacular profusió d’actes amb coets i pólvora, com la Baixà, la Pujà, la Rodà, l'Entradeta del sant i la Cordà.

Festes de Sant Roc a Porreres (Mallorca) - festes en honor al patró de la vila, Sant Roc. Duren una setmana i mitja i destaquen el Ball de l’Oferta del dia 16 d’agost i pel Sant Roquet, un acte que té per protagonista a una ensaïmada popular gegant, anomenada “Roquet” que ofereixen els bars de la zona i que els veïns duen ritualment fins a l’Avinguda Bisbe campins, on és devorada en qüestió de segons pels assistents. També compten amb activitats diverses: cercaviles, concursos, balls, actes religiosos i la “Torrada Popular”. Telèfon: 971.64.72.21
Festa de Sant Roc a Malgrat de Mar (el Maresme) - el dia de Sant Roc representa el punt culminant de la festa major d'estiu d'aquesta població del Maresme. Amb els Gegants de Malgrat, trobada de puntaires, festival poeticomusical, berenar gegant per a la mainada, mostra de balls de gegants, Nit de sardanes, Concurs de pintura ràpida, la gran Tabalada, correfoc, Campionat de botifarra, balls, concerts, competicions esportives, activitats infantils, exposicions i altres. Telèfon: 93.765.33.00
Festa major de Sant Roc a Paüls (el Baix Ebre) - tot allò que siga per a oblidar la faena de cada dia serà bo en aquesta setmana que oferim a tots els paülsencs i paülsenques i a tothom qui ens visita i ens vol acompanyar: balls, bous, diversions infantils, jocs populars, teatre, ...Sol ser des del 14 fins al 19 d’agost. I no us perdeu la diada de Sant Roc, al bosc que té el mateix nom que el nostre patró, el 16 d’agost. Telèfon: 977.492.283
Festa Major de Sant Roc a l'Hospitalet de l'Infant (el Baix Camp) - hi participen els gegants Infant Pere i Blanca d’Anjou. Telèfon: 977.82.40.37
Festes de Sant Roc a Alaró (Mallorca) – Duren 10 dies. El cap de setmana anterior, es fa el pregó, la pujada de banderes d’inici de festes, una trobada de gegants, cercavila, activitats esportives, musicals i teatrals, i un correbou, que imita al de san Fermín. La vigília, 15 d’agost es fa la tradicional Desfilada de Carrosses, durant la qual els alaroners i alaroneres desfilen disfressats sobre carrosses guarnides amb motius lúdics-festius i satírico-reivindicatius, amb clares referències a la crònica social i política local i internacional. La Desfilada atorga premis a les millors carrosses. El dia 16 d’agost, diada del patró, al matí surten els sis Cossiers, la Dama i el Dimoni d’Alaró pels carrers del poble, engalanats amb plantes per a l’ocasió. Recuperats l’any 1992, els Cossier d’Alaró ballen danses com “Sa processó”, “Sa gentil senyora” o “Sa cadena”. Al vespre, després de l’ofici major de Sant Roc, els sis Cossiers i la Dama ballen l’Oferta. Al migdia hi ha les tradicionals Corregudes de Joies, curses en diferents categories que atorguen premis (les joies) -penjats en canyes verdes-, als guanyadors. Les Corregudes es fan amb música tradicional, de flabiol, tamborí i xeremies. També es fa un cercavila amb la imatge del sant “Roquet” i un Correfoc a càrrec dels Dimonis d’Alaró.
Festes patronals a Benifaió (la Ribera Alta) - duren dues setmanes. Els actes del dia central inclouen despertà, missa cantada en honor a diferents sants, la processó del foc i cordà.
Festes Majors La Cava (el Baix Ebre) - durant una setmana i mitja el C.D. La Cava juntament amb les entitats de La Cava organitzen actes diaris per celebrar les tradicionals Festes Majors de La Cava dedicades al patró Sant Roc. Bous a la plaça, bous embolats, bous capllaçats, corre focs, dinar populars, ball, desfilada de carrosses, jocs infantils...
Festa major de Santa Coloma de Cervelló (el Baix Llobregat) - se celebra pels volts del 16 d'agost, diada de Sant Roc, patró de Santa Coloma de Cervelló. Compta amb una gran quantitat d'actes: salts de comparses, amb diferents balls populars, jocs al fang, concurs de titius, baixada d'andròmines, sardanes, sopar popular... El dia 16, missa en honor al sant i passada dels gegants Roc i Coloma.

Els nostres amics de festa
Arànega, Mercè / Edicions Cossetània