Calendari: Festes d'Estiu > Festes de les Mares de Déu Trobades > Altres celebracions

Festa de la Mare de Déu Trobada a Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca) - a diferència de les festes patronals, es tracta d'una festa eminentment religiosa que comença amb una ofrena de flors per part dels infants del poble a la Mare de Déu, seguida d'un concurs de dibuix. L'horabaixa hi ha l'ofici solemne dedicat a la Mare de Déu i el vespre un tradicional ball organitzat pel Consell Parroquial. La festa té associada la Llegenda del pastoret i la Mare de Déu.
Festes de la Mare de Déu de la Roca a Mont-Roig del Camp (el Baix Camp) - el dia 8 de setembre amb motiu de les Mares de Déu Trobades, es celebra el dia de la Mare de Déu de la Roca, festivitat molt arrelada al poble. Es realitza una peregrinació a l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca. Antigament, s’engalanava el poble amb catifes de flors realitzades pels veïns, en l’actualitat és realitza quadriennalment (2000, 2004, 2008...).
Festa de la Mare de Déu de Font de la Salut a Blanes (la Selva) - es celebra a la capella de la Salut. El dia de la seva festivitat, el 8 de setembre, a part de les funcions religioses, es manté una tradició molt antiga a Blanes que consisteix en posar una gerra amb aigua beneïda juntament amb paperines d’anissos que els devots poden adquirir en recordatori del vas d’aigua que en el dia de la festa bevien de l’antiga font.
Entrada de bous i cavalls de Sogorb (l'Alt Palància) - Totes les festes de la població castellonina de Segorb: Entrada de bous i cavalls, la Puríssima, Festa de sant Antoni... Telèfon: 96.471.11.45
Gala i Ball de la Coca de Corbera, Aj. Castellar del Riu (el Berguedà) - el diumenge després o més proper al 8 de setembre, dia de les maresdedéu trobades. Al matí missa i tot seguit es balla el tradicional ball de la coca.
Moros i Cristians de Villena (l'Alt Vinalopó) - són les festes en honor a la patrona de la ciutat valenciana de Villena , Nostra Senyora de les Virtuts. Se celebren del 4 al 9 de setembre i estan reconegudes com d'Interès Turístic Nacional. El seu origen està en 1474, quan la Verge de les Virtuts, advocada contra la pesta, va ser proclamada patrona de Villena. La seua imatge va ser col·locada en el Santuari construït en 1490, a 5 quilòmetres de la ciutat, al que els ciutadans van fer vot d'anar en romiatge dues vegades a l'any, una al març i l'altra el dia 8 de setembre. Les Festes de Moros i Cristians actuals són el resultat de la fusió de tres festes diferents: la Festa Patronal o element religiós que està representat per les processons, romiatges i misses principalment (data de finals del segle XV); la Festa Militar o Alarde, l'origen del qual està en l'antiga "soldadesca", que participava en la festa patronal ja des del segle XVII; i la Festa de Moros i Cristians pròpiament dita o element històric, que consisteix en la lluita, arcabusseria, ambaixades, pèrdua i recuperació d'un castell que simbolitza la població, rememorant fets històrics (primer terç del segle XIX).

Las fiestas de moros y cristianos
Domene Verdú, José Fernando / Publicacions de la Universitat d'Alacant