Calendari: Festes de Tardor > Advent > Lluminària en carrers i cases

Els carrers i els interiors de les cases apareixen, des de l'inici de l'Advent i fins a final de Nadal il·luminats amb tot tipus de llums. Aquest conjunt de llums encesos per a solemnitzar la festa, són posats especialment en les finestres, balcons i carrers per recrear l'estrella que guià als Reis fins a l'estable on nasqué Jesucrist, alhora que ajuden a anunciar la bona nova. Probablement aquesta tradició de posar lluminària per tot arreu és una evolució d'un costum associat a les antigues festes dedicades al Sol Nou, que es festeijaven amb grans focs. La data assenyalada per encendre la lluminària pública de carrers i places és el primer diumenge d'Advent. En algunes localitats les llums de Nadal són fetes per artistes locals i en d'altres, es solemnitza el dia de l'encesa, fent alguna celebració o acte especial.

Encesa dels llums de Nadal a Platja d'Aro (el Baix Empordà) - Platja d’Aro dona el tret de sortida de les activitats nadalenques al municipi amb la popular i tradicional Encesa de Llums de Nadal que fa un personatge mediàtic al costat de l'alcalde a la Plaça de l’Ajuntament. A continuació hi ha animació musical i la inauguració oficial del Gran Tió de Nadal. L'Encesa de Llums de Nadal s'organitza des de l’any 1996. Alguns dels convidats han estat Jordi LP; Hristo Stoichok; Lorenzo Quinn o Pep Sala.
És clar: Nadal, llums i artistes a Palafrugell - projecte de l'Ajuntament de Palafrugell per renovar la il·luminació de carrers de la ciutat, encarregant la proposta a diferents artistes.
Jo te l'encendré a Órrius (el Maresme) - els diables del poble realitzen l'espectacle pirotècnic "Jo te l'encendré" que culmina amb l'encesa i l'il·luminació de la lluminària de les Festes de Nadal. L'espectacle, que es fa des de 2002, segueix la tradició que marca l'inici de l'Advent com la data assenyalada per encendre els llums de Nadal, i la renova, tot donant-li un nou aire festiu.
Llumets de Nadal a Maó (Menorca) - són quatre follets que des de ja fa uns quants anys s'encarreguen de fer arribar a Maó la llum de Nadal. Cada primer cap de setmana de desembre, en un ambient de gran expectació, aquests éssers fantàstics es deixen caure des del campanar de l'església de Santa Maria fins a la plaça de la Constitució, fent les delícies dels més petits. Tot seguit, i amb un espectacle ple de màgia, els Llumets compten fins a tres i tots els llums de la ciutat s'encenen per donar la benvinguda a les festes nadalenques. Aquest mateix dia s'inaugura la Fira de Nadal, on es poden trobar tot tipus d'ornaments nadalencs, objectes de regal i productes alimentaris típics d'aquestes dates.
Encesa del Pont de les Peixateries Velles a Girona (el Gironès) - el Pont de les Peixateries Velles de Girona s'il·lumina amb llums leds durant tot l'Advent, de cara a celebrar la Festa de Nadal.