Calendari: Festes d'Estiu > Onze de Setembre > Homenatges als màrtirs

La Diada també s’inscriu dins la categoria de celebracions dedicades al record dels màrtirs, persones que han patit persecució i mort en defensa d’una doctrina, d’una causa o d’una idea i que, d’aquesta manera, donen testimoni de la seva fe en la mateixa. De festes dedicades als màrtirs n'hi ha a totes les cultures i no només per motius religiosos o patriòtics, com el cas de totes aquelles persones que han mort lluitant contra les injustícies socials. La Diada és una celebració d’homenatge a totes les persones que, al llarg de la història, han mort per Catalunya i les seves llibertats. En aquest terreny s’hi inclouen tots els ciutadans, anònims o il·lustres, que van defensar-se de l’agressió de les tropes borbòniques de Felip V al segle XVIII així com tots aquells catalans que, des d’aleshores, han mort defensant les llibertats de Catalunya, com per exemple els que van morir durant la guerra de 1936-39 i el franquisme. Totes aquelles poblacions que tenen entre els seus vilatans a algun màrtir, celebren actes en honor seu, amb lectures de textos i ofrenes de flors a la seva casa, monument o tomba. En aquestes ofrenes hi participa el consistori i les entitats i associacions que ho desitgen.

Homenatge als germans Lleonart a Alella (el Maresme) - es realitza a la placa commemorativa que hi ha a la masia de Can Lleonart en honor als germans Salvador i Francesc Lleonart (Cap dels serveis d’espionatge i contraespionatge de la Guerra de Successió). Amb presència de la corporació municipal i associacions i entitats de la vila. Ofrena floral i vermut als assistents.
Ofrena floral al general Moragues a Santa Bàrbara (el Montsià)
Ofrena Floral al General Moragues a Sant Hilari Sacalm - Josep Moragues dedicà gran part de la seva vida a la lluita en defensa de la identitat del poble català i per la seva gesta es convertí en heroi i màrtir de Catalunya.
Ofrena floral a Bac de Roda, Roda de Ter - es fa al matí de l'11 de setembre, davant el monument a Bach de Roda.
Aplec de Cardona (el Bages) - organitzat per l’Associació 18 de Setembre de Cardona, en commemoració de la resistència mantinguda pel poble fins al 18 de setembre de 1714 quan fóren obligats a la rendició. Amb conferències, ofrenes florals, sopar popular i concerts. Telèfon: 626840887
Ofrena als segadors a Sant Pol de Mar ( el Maresme) - la vigília, sardanes amb música de cobla, coca i moscatell. L'11 de setembre, ofrena floral al monument dels segadors i cantada dels Segadors i sardinada i postres de músic, amenitzat amb música de cobla.
Homenatge als valencians morts en la defensa de Barcelona el 1714 - acte al fossar de les moreres per recordar als valencians que reposen al fossar i que van donar-ho tot, fins la vida, per la seua –i la nostra– llibertat. I especialment a Joan Baptista Basset –fill de València, general de l’exèrcit aliat i cap dels artillers que defensaven la ciutat. Una figura destacada en la defensa heroica de Barcelona durant el setge al qual la sotmeté l’exèrcit borbònic. 8 de setembre.
Ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat - al matí, diverses institucions i entitats fan una ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova i Comes, que és a l'església de Sant Baldiri. Abans, les corals santboianes interpreten "El Cant de la Senyera", i s'hissa la bandera catalana davant la plaça de l'Església.
Homenatge al general Castellví a Montblanc (la Conca de Barberà) - l'Onze de Setembre coincideix amb el darrer dia de Festa Major de Montblanc. Aquest dia es fa una ofrena floral al monument del General Castellví, montblanquí heroi del 1714, una diada castellera de gamma alta i un castell de focs a la muralla.
Homenatge al general Moragues a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà) - aquest dia, els carrers i els balcons de la Pobla de Segur es vesteixen amb la senyera. Als jardins de l’Ajuntament s’hi fa l’ofrena floral al conjunt escultòric d'Antoni Borrell i Pujol, al.legoria homenatge al General Moragues, que està fet en pedra, bronze, i ferro. La noia que està mig nua amb cara de patiment, representa Catalunya durant la repressió, que li fa entrega d’una espasa de bronze al General Moragues.
Homenatge a Pere Joan Barceló, Carrasclet a Capçanes (el Priorat) - a les 12 del migdia es fa una ofrena als peus de l’estàtua dedicada a Pere Joan Barceló més conegut com a Carrasclet i fill de Capçanes. El Pere Joan Barceló fou un dels primers i més recordats lluitadors per les llibertats catalanes. Amb cercavila matinal pel poble amb trabucades i disparades arreu.
Onze de Setembre a Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès) - per la Diada Nacional de Catalunya diverses institucions, entitats i particulars de Sant Joan de les Abadesses fan un homenatge floral a la Corona Simbòlica del Comte Guifré que hi ha al monestir de Sant Joan. Sovint se celebra coincidint amb la Festa Major.
Ofrena floral al Comte Guifré el Pilós a Ripoll (el Ripollès) - els actes institucionals de l'Onze de Setembre se celebren al Monestir de Santa Maria de Ripoll, on hi ha el sepulcre del Comte Guifré el Pilós, fundador de la nació catalana. Es fa una Glossa de la Diada a càrrec d'alguna personalitat i després les diferents institucions i entitats de Ripoll fan una ofrena floral a la tomba del Comte Guifré el Pilós.

El general Josep Moragues, heroi i màrtir de Catalunya
Pladevall Font, Antoni / Abadia Editors