Calendari: Festes d'Estiu > Onze de Setembre > Altres celebracions

En els darrers anys, els ajuntaments i entitats culturals, socials i esportives aprofiten l’Onze de Setembre per organitzar tot tipus d'actes: trobades de gegants, concursos de colles sardanistes, jocs de cucanya, cantades d’havaneres, actuacions castelleres, actuacions de cants coral a càrrec de grups claverians i altres activitats relacionades amb la cultura popular i tradicional catalana. Alguns d’ells es celebren en indrets relacionats amb la festa que es celebra avui: l'Avinguda Onze de Setembre, la Plaça Catalunya, etc

La Diada
Terrassa (el Vallès Occidental)
Els habitants de Terrassa celebren la Diada Nacional de Catalunya amb una setmana d’antel·lació. Cada 4 de setembre recorden, amb uns actes solemnes i emotius, els esdeveniments que van tenir lloc els primers dies del mes de setembre de 1713 quan les tropes de Felip V es van fer amb el control de la ciutat i en van saquejar comerços i cases mentre el foc de les bombes destruia els principals edificis.

Festa Petita del Quadre de Sant Antoni a Altafulla (el Tarragonès) - Pels volts de l’11 de setembre. Construïda dalt del turó anomenat el Puig d’en Jaques, aquesta ermita fou erigida gràcies al pescador-ermità Baltasar Rabassa i les aportacions (la meitat de la setena part de la pesca) dels pescadors d’Altafulla, pels volts de 1714-1717. Se n’ocupava la confraria de Sant Antoni de Pàdua formada per mariners, pescadors, patrons i pilots. Baltasar Rabassa fou el primer ermità i va demanar d’enterrar-s’hi com a darrera voluntat. Durant la pesta de 1820 la vila invocà Sant Antoni. El dia 11 de setembre tothom anà a l’ermita i en baixaren el quadre a la vila on, en processó, el passaren per tots els carrers i desaparegué la pesta. El quadre va romandre a l’església parroquial fins el dimarts de pasqua de l’any següent en què fou retornat a l’ermita amb gran alegria. D’aquí tenen origen les dues festes que cada any s’hi celebren: el dimarts de Pasqua i l’onze de setembre Festa Petita del Quadre de Sant Antoni, l’11 de setembre, i el Dimarts de Pasqua (festa local).

Els Exèrcits de Catalunya (1713-1714). Uniformes, equipaments, organització
Hernàndez Cardona, Francesc Xavier / Rafael Dalmau Editor