Ecosistema: Protagonistes > Diables > Colles de les Illes Balears

Dimonis a Lloure de Felanitx (Mallorca) - dimonis de les illes balears, correfocs, diables etc Telèfon: 626193067
Dimonis d'Alaró (Mallorca) - associació cultural no lucrativa que segueix la tradició dels balls de diables centenaris de Catalunya, fent correfocs i cercaviles. Telèfon: 696.21.48.47
Dimonis d’Albopas “Sa Pobla” (Mallorca) - dimonis de l'associació cultural d'Albopas. Nascuts l'any 1997, participen al correfoc de Sant Antoni de Sa Pobla i al de Gràcia. Duen cassaques vermelles i màscara.
Dimonis de Hiachat de Santa Margalida (Mallorca) - l'associació cultural Hiachat de Santa Margalida neix l'any 2002 amb la finalitat de crear una colla de dimonis i realitzar espectacles pirotècnics, més concretament correfocs. Duem el vestit propi dels dimonis margalidans per donar-los a conèixer. Emanen, són germans, dels dimonis tradicionals que escarden (trenquen) gerres davant la Beata el primer diumenge de setembre. Telèfon: 666.31.97.80
Dimonis de Sa Pedrera de Muro - colla de dimonis que va néixer durant les Festes de Sant Antoni de l'any 2005 a Muro. Telèfon: 649.20.40.79
Colla Maria Enganxa de Ses Salines (Mallorca) - els dimonis que participen a la festa de sant Antoni de Ses Salines són 5: el dimoni vell de Ses Salines, el Dimoni del Pou des Juà, el Dimoni Cucarell, en Banyeta Verda i el Dimoni Tugores. Una feréstega colla de dimonis que va néixer l'any 2007.
Dimonis d'Alaró (Mallorca) - nascuts l'any 1998 adopten el model de colla es diables centenaris, amb versots. Protagonitzen el correfoc de les festes de Sant Roc (Alaró). La colla està formada pels dimonis petadors, el Llucifer i la Diablessa, l'encenedor, els sarrons, el portador de la caixa de material pirotècnic (tots majors de 18 anys) i els timbalers (a partir de 15).
Diables de Sant Joan (Mallorca) - La colla del Centre Cultural de Sant Joan és la primera colla de diables que es va crear a les Illes Balears. Va fer la seva primera sortida l'agost de 1993 en el marc de les festes patronals del poble a finals d'agost. Aglutinen també als dimonis tradicionals de Sant Joan, documentats des de 1735.
Esclatabutzes de Sóller (Mallorca) - el grup es va crear l’any 1996 i des de llavors fa possible la celebració cada any de la Gran Nit del Foc de les festes de Sant Bartomeu a la Vall, un dels correfocs més multitudinaris de l'Illa de Mallorca. Cadascú s'encén la seva pròpia pirotècnia. L'Helicorn és un element exclusiu dels Esclatabutzes i caracteritzen els nostres correfocs. Aquestes bèsties van néixer amb la intenció de ser la representació d'un animal diabòlic manejat per algun dels nostres dimonis. Solem emprar-los per a fer saltar i córrer la gent.
Diables de Maó (Menorca) - colla fundada l'any 1998, vesteixen amb cassaca negre amb caputxa i banyes vermelles. Actuen per Sant Joan i són els encarregats d'encendre la foguera-fester Telèfon: 653171455
Factoria de por de Santa Maria del Camí (Mallorca) - començàrem pel Sant Antoni de l'any 1999, en un principi com a grup de cercavila que animava i anunciava festes, basant el nostre vestuari en la imatgeria mediterrània. Al mateix temps es va pensar en fer un espectacle amb foc i pirotècnia i en honor a Sant Antoni i al Dimoni, i als foguerons es va fer el mateix any 1999 el primer correfoc. En veure l'èxit i el moviment que això duia es van anar alternant les dues maneres d'actuar, encara que avui en dia, en el que més ens dedicam és als correfocs.
Foc i fum de Banyalbufar (Mallorca) - colla infantil, nascuda l'any 2010.
Dimonis del Centre Cultural de Campos (Mallorca) - nascuda l'any 2002, aquesta colla va ser creada per potenciar les beneïdes de Sant Antoni. També fan correfocs Els acompanyen tres capgrossos amb cara de diables, un d'ells és el dimoni més gran de Mallorca.
Bocs i focs d'Esporles (Mallorca) - som la colla de dimonis d’Esporles. Consta de 40 membres entre portadors de la bèstia de foc, dimonis, músics i ajudants. S’han realitzat, des de l’inici de la colla, una cinquantena d’espectacles diversos, entre els que destaca els correfocs de les festes de Sant Pere i el de les festes de la Vilanova d’Esporles, Sant Antoni també al nostre poble, Sant Sebastià a Palma, i altres d'esporàdics, sense oblidar els cercaviles i les fires. El nostre correfoc, pel que fa als dimonis es caracteritza per ser sempre el més dinàmic i diferent possible, cercant nous efectes pirotècnics, musicals i lumínics.

Dimonis i bèsties de foc de les Illes Balears
Diversos autors, / Revista Sa Plaça