Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Ball de Cercolets

Hereus d’antics rituals agraris, el Balls de Cercolets es caracteritzen per les figures que els balladors fan amb els cèrcols que sostenen, una peça circular, un mig cercle o arc fet de fusta que és enramat de verd o que s’enfloca amb cotó, cintes, garlandes, flors o fulles de parra. Es troben arreu de la geografia catalana: al Principat s'anomenen Balls de Cercolets mentre que al País Valencià en diuen Balls d'Arquets. Generalment els dansaires solen ésser joves, i en alguns indrets, només el ballen infants i especialment, les noies. En algunes colles un dels balladors recita uns versos improvitzats en relació amb la festa en què participa i, en alguns casos, amb dobles sentits i en clau humorística. És per això, que hom considera que aquest ball està a mig camí entre la dansa i el ball parlat.

El Ball de Cercolets
Diferents poblacions
Els estudiosos vinculen el Ball de Cercolets, en totes les seves varietats i noms, amb antics rituals agraris. Expliquen que són romanalles d'ancestrals costums pagans que al llarg del temps han anat modificant el seu sentit i estructura. Alguns el vinculen amb les festes de la verema mentre que d'altres el situen en els antics balls de celebració de l’arribada de la Primavera.

Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - va ésser recuperat per l'Agrupació de Balls Populars a l'any 1982. Aquest ball es composa de 10 persones, interpretats a Vilanova per nenes de 7 a 10 anys. Telèfon: 93.814.51.42
Ball de Cercolets de Tarragona (el Tarragonès) - a Tarragona el Ball de Cercolets ha estat present almenys des de 1577 en el seguici festiu de les Festes de Santa Tecla i va ser recuperat el 1985 després de quasi una centúria sense ballar-se. Telèfon: 977.23.06.63
Ball de Cercolets de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - a Vilafranca del Penedès, la primera referència escrita que es té d’aquest ball és de 1716. També es coneix l’existència d’un ball molt semblant al Ball dels Cercolets però anomenat “Ball de Pastorel·li”.
Ball de Cercolets de Reus (el Baix Camp) - a Reus, el Ball de Cercolets és documentat, com a mínim, des del segle XVIII i també va ser reincorporat als balls de la Festa Major el 1986.
Ball de Cercolets de les Roquetes (el Garraf) - les Roquetes també té, des de 1981, un Ball de Cercolets al seu seguici festiu. Està integrat per nou noies i una nena que puja dalt vestida d’angelet i amb una espasa.
Ball de Cercolets de Sitges (el Garraf) - a Sitges el ball el corona un infant vestit d’angelet i una espasa. El ball de cercolets sitgetà forma part del seguici festiu que surt per les festes de Santa Tecla i la Festa Major, està format per nens.
Ball d'Arquets a València (l'Horta) - vuit xiquetes vestides de pastoretes, executants de la dansa també denominada Les Poloneses. La significació popular dels Arquets és en raó d'arcs florals que s'utilisen per a aconseguir diversos efectes coreogràfics en els diferents passos del ball. La introducció d'esta dansa data de l'any 1846 quan es produïx una reorganisació, atorgant-se a les danses infantils un major protagonisme. Telèfon: 963.917.995
Ball de Cercolets d'Igualada (l'Anoia) - colla del Ball de Cercolets d'Igualada (recuperada el 2010). Telèfon: 670569490
Ball de cercolets de La Selva del Camp (el Baix Camp) - ja documentat en un manuscrit del maig de 1816: «Al debant los Ganfarons, tras de estos los dos Gegants, luego los Balls dels Diables, lo de St Antoni Abad propi dels Traginers, lo dels moros y Christians propi dels Sabaters, lo dels Valencians, propi dels pagesos, lo dels Vells y Damas propi dels sastres, lo de las Gitanas, propi dels ollers, lo dels cercolets, propi dels fadrins, lo dels bastonets propi de la Sanch y la muxiganga que costejà lo Ajuntament, tots ricament vestits y ballant ab orde.» Surt per les dues festes majors del poble, al juny i al novembre, per Sant Andreu.

El Ball de Cercolets: Arquets de festa
Garrich i Ribera, Montserrat / Ajuntament de Tarragona