NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Ecosistema: Protagonistes > Balls parlats > Balls de Serrallonga


El Ball d'en Serrallonga és un ball parlat protagonitzat per Joan Sala i Ferrer, més conegut com a Joan de Serrallonga, personatge que va néixer el 1594 al mas la Sala de Sant Martí de Viladrau. Capturat a Santa Coloma de Farners, va ser executat a la ciutat de Barcelona el 8 de gener de 1634. El ball es porta a terme en algun indret a l'aire lliure i conté una narració. El ball pròpiament dit es fa al carrer i recrea el moment en què en Serrallonga va reclutant els seus companys a mida que aquests exposen les seves accions. El diàleg entre el cap i els seus col·legues que volen entrar a la quadrilla s´alterna amb un seguit de músiques, disparades de trabucs i gresca general. El ball té un caràcter burlesc i de paròdia i intercala diàlegs seriosos amb altres de còmics. L'origen del ball s'explica per la popularitat aconseguida en certes contrades de Catalunya per les llegendàries actuacions d'en Joan Sala i especialment la seva faceta romàntica i d'heroi popular. Això va fer que al segle XVIII cristal·litzés un tipus de representacions, anomenades "teatre de plaça", "danses dramàtiques" o simplement "ball", que escenificaven paratges de la seva vida. Eren interpretades per la mateixa gent del poble els dies de carnestoltes o festa major, i consistien en narracions de les gestes de sang i fetge dels bandolers. El ball parlat d'en Serrallonga fou àmpliament difós entre els segles XVIII i XX i encara avui s'escenifica en el marc de moltes festes populars catalanes. La primera versió escrita que es coneix és el Ball d'en Serrallonga de Tona, que és del 1760.


il·lustració de la notícia
 Ball d’en Serrallonga
Torredembarra (el Tarragonès)
Torredembarra celebra la seva festa major traient al carrer el conjunt de grups de cultura que formen el seguici popular d’aquesta ciutat i entre els quals figura el Ball d’en Serrallonga, un grup de foc que representa, a trets de trabuc, les facècies d’aquest famós bandoler del segle XVII.


Ball de Serrallonga de Tarragona (el Tarragonès) - el Ball recorda les malifetes d'aquest personatge històric català, Joan Sala, bandoler que va actuar a la Catalunya Vella durant el segle XVII fins que va ser ajusticiat el 1633.
Ball d'en Serrallonga de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - som un ball que participem en cercaviles, processons i festes populars. Ens caracteritzem per les diverses danses que interpretem al so de la gralla. L'element essencial del nostre ball és el trabuc, arma d'avantcàrrega del s.XVII que anem disparant al llarg de les nostres actuacions. Amb un sainet escenifiquem les correries del bandoler de les Guilleries Joan de Serrallonga, la seva esposa, na Joana, el seu fill, en Joanet i tota la quadrilla de bandolers. Telèfon: 619.02.97.54
Ball d'en Serrallonga de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - l’Agrupació de Balls Populars va recuperar aquest "ball" l’any 1982. La darrera vegada que s’havia interpretat a Vilanova va ser l’any 1953. Telèfon: 93 814 51 42
Ball de Serrallonga Colla de Trinxeria de Bao - els bandolers del Ball de Serrallonga, colla de Trinxeria han sortit per primera vegada l'any 2005 a Bao. El folklorista Joan Amades treballava a final de la seva vida sobre l’estudi del Ball de Serrallonga al Rosselló. Tenia documentació d’aquest ball a Perpinyà, Elna, Palau del Vidre i Bulaternera.
Ball de Serrallonga de Torredembarra (el Tarragonès) - es va recuperar l'any 2001 desprès d'un segle en que es va deixar de fer. La primera referència de la seva representació la trobem per la festa major del l'any 1892 i desprès es va continuar representant intermitentment 4 anys més. Actualment el Ball està format per 12 bandolers en Serrallonga, la Joana i el Nen. En el ball de plaça que representem està constituït per un ball molt senzill i un text rimat en quartetes satíriques que fan referència a l'actualitat del nostre poble i de Catalunya.
Ball de Serrallonga de Sant Hilari Sacalm (la Selva) - ball inspirat en dels bandolers més coneguts del segle XVII. En Joan Sala era fill de Viladrau i casat amb la pubilla del mas Serrallonga de Querós, ara del municipi de Sant Hilari. Telèfon: 972.869.686
Ball d'en Serrallonga Sant Quintí de Mediona Un grup de joves de Sant Quintí han recuperat el ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona. Aquest ball ja està documentat a Sant Quintí durant la festa major de 1906, si bé fonts orals testimonien que es va realitzar durant diversos anys abans i després d’aquesta data.
Ball d'en Serrallonga de l'Escarabina de Santa Margarida i els Monjos Pàgina web del Ball d'en Serrallonga l'Escarabina de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), colla creada l'any 2009.

Enviar articleEnviar enllaç



El Ball de Serrallonga. Bandolers i trabucs
Bertran Luengo, Jordi / Ajuntament de Tarragona
Editat amb motiu de la recuperació del Ball de Serrallonga de Tarragona....

comprar
El ball d'en Serrallonga
Amades i Gelats, Joan / Edicions El Mèdol
Serrallonga i Amades és la síntesis del treball que realitzava Joan Amades ...

Serrallonga, déu vos guard : història, cultura i tradició del bandoler Joan Salá, Àlies Serrallonga. El ball parlat de Perafita (Lluçanès, segle XVIII)
Massip Bonet, J. Francesc / Centre d'Estudis del Lluçanès-Ajutament de Perafita
Estudi i edició de M.Garrich, L.Kovàcs, F.Massip i X.Torres. ...

comprar
El Ball d'En Serrallonga de Tarragona. Quinze anys de parlaments (1987-2001)
Menchon i Bes; Ester Roca Domedel, Joan / Edicions El Mèdol
Del Joan de Serrallonga tarragoní, aquell que, acompanyat de Joana, del ...

Joan Serrallonga. Vida i mite del famós bandoler
Reglà i Campistol, Joan / Aedos
Aquest llibre és una anàlisis social de l'època d'en Serrallonga, una biografia ...

L'Ombra d'en Serrallonga
Diversos autors, / Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Aquest llibre pretén donar una visió general de la figura de Joan Sala ...

comprar
Serrallonga, Déu vos guard!
Diversos autors, / Associació d'Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació
Joan de Serrallonga, un personatge valent i decidit, va ser la veu de tot ...

La versió de Tona del "Ball de Serrallonga"
Armangué i Herrero, Joan
En aquest article l'autor edita la versió més antiga coneguda fins ara ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org