Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Missa del Gall o Matines

En moltes poblacions, la nit del 24 de desembre hi ha el costum d'anar a celebrar una missa a mitja nit, l'anomenada "Missa del Gall", en ermites i santuaris allunyats on es canten cançons nadalenques. Aquest nom prové del fet que antigament en el transcurs d'aquesta cerimònia es feia el sacrifici d'un gall, l'au que representa el Sol, tant pel color de la seva cresta com perquè és l'animal que canta quan surt el Sol. A les esglésies de Mallorca aquest ofici s’anomena “Matines” i compta amb l’escenificació d’una perla del folklore català medieval, el Cant de la Sibil·la, que profetitza l'arribada del Redemptor i, al mateix temps, l'arribada del Judici Final.

Missa pastoril a La Llacuna - missa cantada en llatí la nit del 24 de desembre. Hereva de les trobades que els pastors feien dins l'església i que es prohibiren durant el Concili de Trento.
L'Albà de l'Alcora (l'Alcalatén) - se celebra el dia de Nit de Nadal, després de la Missa del Gall en l'Església Parroquial. És sens dubte l'element definitori per excel·lència del folklore alcorí més pur, un dels actes més representatius i estimats. Un fenomen cultural de primer orde que, per la seua rotació anual, sol passar un tant desapercebut per a molts, mentres per a altres és una joia etnològica d'incalculable valor. Es tracta d'una peça musical mescla de jota aragonesa i albà valenciana, l'origen de la qual pareix remuntar-se almenys al segle XVII. Les estrofes estan formades per versos octosíl·labs i rima consonant, organitzats en distintes parts (peu, quarteta, cos i trobo). La composició instrumental està formada per corda de rondalla (guitarres, guitarrons, bandúrries, cítares, contrabaix i violins). En percussió, destacar la pandereta, les castanyoles i el triangle. Actuen també dos clarinets, alt i baix. L'intèrpret és un solista o "Cantador" que es renova cada any, al que acompanya un nombrós cor, generalment cantadors veterans. L’Albà se canta en Nit de Nadal per a celebrar el naixement de Jesús. A continuació, la comitiva es trasllada al domicili de l'alcalde per a interpretar una altra Albà, de caràcter satíric. Telèfon: 964.36.00.02

Explica’m una altra cançó. Tió, Nadal i Reis
Ayats Abeyà, Jaume / Rafael Dalmau Editor