NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Ecosistema: Protagonistes > Altres construccions humanes > Ball de valencians


Ball de valencians de Reus (el Baix Camp) - ball del Seguici Festiu de la ciutat que surt per la Festa Major i per les Festes de Misericòrdia al mes de setembre. Està documentat a Reus per primera vegada el 1683, amb motiu de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia. Les descripcions del ball diuen que feien diferents figures que acabaven amb torres de cinc, sis i set pisos. La figura més coneguda del ball de valencians és la torre. El Ball de Valencians de Reus fa torres de tres pisos amb tres o quatre baixos, dos balladors al segon pis i un enxaneta al capdamunt.
Ball de Valencians de Cambrils (el Baix Camp) - el Ball de Valencians de Cambrils recupera aquest element festiu el dia 6 de desembre de 2012. Tenim referencies històriques que el situen entre 1854 i 1904, amb aparicions quasi sempre dins del marc de la festa major de la Puríssima. Telèfon: 646287914
Ball de valencians de La Selva del Camp (el Baix Camp) - ja documentat en un manuscrit del maig de 1816: «Al debant los Ganfarons, tras de estos los dos Gegants, luego los Balls dels Diables, lo de St Antoni Abad propi dels Traginers, lo dels moros y Christians propi dels Sabaters, lo dels Valencians, propi dels pagesos, lo dels Vells y Damas propi dels sastres, lo de las Gitanas, propi dels ollers, lo dels cercolets, propi dels fadrins, lo dels bastonets propi de la Sanch y la muxiganga que costejà lo Ajuntament, tots ricament vestits y ballant ab orde.» Surt per les dues festes majors del poble, al juny i al novembre, per Sant Andreu.
Ball de valencians de Tarragona (el Tarragonès) - una de les principals novetats de les festes de Santa Tecla de 1997 va ser la recuperació del Ball de Valencians per membres de l'Esbart Santa Tecla. Fent un tomb per la història de la nostra Tarragona ens trobem que el Ball de Valencians s'esmenta per primer cop el 1633. Els dies 22 i 23 de setembre a la plaça de les Cols construeixen la seva torre de tres pisos en forma de campana.
Ball de valencians de Tàrrega (l'Urgell) - el primer document del ball és de l’any 1773, i apareix al llibre Les Santes Espines de Tàrrega. Aquell any, la processó es va fer el diumenge 30 de maig, i al davant de del seguici, “…al devant les creus; devant les banderes, i al devant de tot los jagants, un ball de bastonets, un de Valencians i dos balls de cristians i moros”. La colla pertanyia a la confraria de les Santes Espines. A banda de la funció primordial d’acompanyament de les relíquies i de la seva confraria a la processó del 13 de maig, el Ball dels Valencians, juntament amb el Tararot, participaven també en els actes populars de la Festa Major de Maig.
Ball de valencians de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - a Vilanova hi ha referències certes de la presència d´aquest ball a mitjans del segle passat tot i que no se sap si era executat per vilanovins o per forasters i s´ha trobat en l´arxiu musical de l’església de Sant Antoni una partitura que correspon a un Ball de Valencians consignat a la nostra vila que consta junt amb altres com la moixiganga i el toc de castells antic. Constava d´una part ballada amb varies coreografies i acabava amb una torre final, aquest últim moviment es el que va anar augmentant d´alçada i finalment es va independitzar de la part dansada per donar origen al que avui coneixem per "castells humans".

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
El ball de valencians a Reus, al Baix Camp i al Priorat
Palomar i Abadia, Salvador / Migdia Serveis Culturals
Tot i que el ball de valencians ha estat estudiat fonamentalment com un ...

comprar
El Ball de Valencians de Tarragona. Guia didàctica
Diversos autors, / Edicions Cossetània
Aquesta guia escrita per Marta Badia i Gerard Elies és una eina didàctica ...

comprar
Alça l'aleta!
Diversos autors, / Associació d'Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació
Alça l'aleta! és un viatge en el temps. L'oncle Macari retrocedeix prop ...

llegir
Ball de valencians a Barcelona, l'any 1807
Bofarull Solé, Joan / festes.org
Al llibre “L'origen dels castells” vaig incloure Barcelona en la llista ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org