Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > El Cant de la Sibil·la

Cada 24 de desembre, pràcticament totes les esglésies de Mallorca celebren les Matines, els oficis de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Crist, el que al Principat es coneix amb el nom de Missa del Gall. Un dels moments més emotius d'aquesta celebració és el Cant de la Sibil·la, una peça d'origen medieval que profetitza l'arribada del Redemptor i, al mateix temps, l'arribada del Judici Final. Les sibil·les exercien de pitonisses en el món antic i els seus llibres profètics eren consultats per a conèixer l'esdevenidor. A través de complexos ritus, les sibil·les eren consultades per a determinar el futur de la comunitat. El cristianisme assimilà aquest personatge i el convertí en element de la representació litúrgica de Nadal. El Cant el protagonitza una persona -nin o nina, jove o adult, segons cada població- que va vestida amb una túnica, un mantell de sedes brodades, un casquet o capell i una gran espasa a les mans. El text del Cant és en català i amb la melodia gregoriana més arcaica d'Europa. En l'actualitat el Cant de la Sibil·la es canta cada vegada en més indrets del pais: l'Alguer (Sardenya), Barcelona (Santa Maria del Mar, el Clot, Sant Gervasi), Ontinyent, Sueca, Lleida, Gandia, Vic, etc

El cant de la Sibil·la
Diferents poblacions
Cada any durant la nit de Nadal, en molts pobles de Mallorca se celebra l'ofici de Matines, una missa que commemora el naixement de Jesús. En el marc d'aquest ofici té lloc l’emotiu Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic medieval d’origen incert en què es profetitza la fi de món i la segona vinguda de Jesucrist per jutjar els fills de Déu.

El Cant de la Sibil·la a Ontinyent (la Vall d'Albaida) - una tradició perduda en el proper passat i que està sent recuperada per la voluntat d’uns quants professionals de la Música i la Etnologia d'Ontinyent. Any rere any va prenent cos l‘acte religiós-teatral que prové de la tradició grega i llatina, presa pels primers cristians i incorporada a la litúrgia catòlica.
El Cant de la Sibíl·la a Santa Maria del Mar, Barcelona (el Barcelonès) - el Cant de la Sibil·la es canta a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona durant la nit de Nadal. Va ser recuperat l'any 1948 i s'interpreta a l'estil tradicional i amb acompanyament de coral. Des de 2007 s'interpreta la versió íntegra de la Sibil·la Catalana (12 estrofes). A continuació del Cant de la Sibil·la se celebra la Missa del Gall.
El Senyal del Judici o Cant de la Sibil·la a l'Alguer (Sardenya) - pàgina de la revista de l'Alguer Publivideo i de l'Escola de alguerés "Pasqual Scanu" amb la lletra d'aquesta cançó que encara se canta la nit de Nadal a l'Alguer i a Mallorca. El text, amb una trascripció de Antoni Nughes, és la versió del 1820 del can. Urgias (Arxiu Diocesà). Es canta a la Catedral de l’Alguer, en base a la versió urgellenca del text.
El Cant de la Sibil·la a la Seu Vella de Lleida (el Segrià) - web del Cercle de belles Arts de Lleida impulsora de la iniciativa de la recuperació, per segona vegada (la primera vegada fou l'any 1997) del Cant de la Sibil·la a la Catedral de Lleida.
El cant de la sibil·la a Vic (Osona) - representació del drama en català més antic que es coneix (més i tot que el Misteri d'Elx), car ja es feia a Ripoll el segle X, i sembla derivat de les homilies nadalenques que volien convèncer els descreguts del retorn de Crist. Fins al segle XIII es cantava en llatí, si bé es va anar adaptant al català, a l'occità i al francès.
Matines al Santuari Lluc (Mallorca) - són unes de les més emblemàtiques de l'Illa de Mallorca, i durant les quals el cant de la Sibil·la és interpretat per un Blauet.
Cant de la Sibil·la al Clot de Barcelona (el Barcelonès) - la parròquia de Sant Martí del Clot representa el Cant de la Sibil·la just abans de la Missa del Gall i, un cop finalitzada, hi ha cant de nadales.
El Cant de la Sibil·la a Gandia (la Safor) - Des de 1979 s’ha recuperat a Gandia la tradició medieval de la Sibil·la. El Cant de la Sibil·la en l’ambient nadalenc es va fer popular a l’Edat Mitjana i se’n conserven molts manuscrits i diverses versions musicades. També el Cançoner de Gandia és un bon testimoni d’aquella tradició. A l’Ermita de Santa Anna, com cada any, se celebra el naixement de Jesús amb la tradicional Missa del Gall, a les dotze de la nit del 24 de desembre. L’acte litúrgic sol començar amb la recitació de l’ofici de Matines de Nadal i el Cant de la Sibil·la. La versió que s’ha recuperat a l’Ermita de Santa Anna procedeix d’un breviari de 1533 de la Seu de València, amb l’adaptació musical de Salvador Pla Faus. Consta d’una tornada de dos versos que canta el cor i cinc estrofes de quatre versos que canta la veu blanca que fa de sibil·la.
El Cant de la Sibil·la de Sant Iscle d’Empordà (el Baix Empordà) - El document en qüestió conté la transcripció d’una part d’un petit missal del segle XIV, manuscrit i en llatí. A la pàgina 357 del missal hi ha el contingut d’uns fulls de guarda, que sembla que són de mans posteriors, que contenen el text del Cant de la Sibil·la.
El Cant de la Sibil·la a l'església de Santa Maria de Jesús de Gràcia (el Barcelonès) - l'any 2008 s'interpreta per primera vegada el Cant de la Sibil·la durant la missa del gall a l'església de Santa Maria de Jesús de Gràcia. A càrrec de l'Orfeó Gracienc i la solista Marga Mingote dirigits per Poire Vallvé. Missa del Gall amb intervencions musicals i petit concert de nadales al final de la missa. Telèfon: 93.218.75.72
El Cant de la Sibil·la a Terrassa (el Vallès Occidental) - l'any 1997 es va cantar el Cant de la Sibil·la durant un acte que es feia abans de l'ofici de la missa del gall a la plaça de davant de l'església de Sant Pere de Terrassa.
Cant de la Sibil·la a Puigcerdà (la Cerdanya) - recuperat l'any 2009, es fa uns dies després de la Missa del Gall i la intèrpret és Teresa Pérez de Rozas, cantant coral. La Sibil·la va vestida amb una capa i un barret del mateix color i canta a capel·la, sense acompanyament musical, amb una espasa alçada a la mà. Quan acaba, fa un senyal de la creu amb l'espasa.
Cant de la Sibil·la a Campos (Mallorca) - una de les sibil·les més insòlites de Mallorca.
Cant de la Sibil·la a Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental) - el 'Cant de la Sibil·la', interpretat per una soprano, va ser la principal novetat de la missa del Gall de Sant Cugat del Vallès de l'any 2010, que comença amb una missa familiar al Monestir. Sant Cugat del Vallès disposa d'un text propi i molt antic del Cant.
Cant de la Sibil·la a la Seu d'Urgell (l'Alt Urgell) - es recupera l'any 2011 i es representa a la Catedral, abans de la Missa del Gall, que està presidida per l'Arquebisbe d'Urgell. S'interpreta la partitura original que es conserva en l'Arxiu Capitular d'Urgell, de la versió que es cantava fins al 1536 a la Seu d'Urgell. Interpreta el paper de la Sibil·la la profetessa que canta la fi del món una soprano acompanyada per un grup coral.
Cant de la Sibil·la a Santa Cristina d'Aro (el Baix Empordà) Gràcies a l'impuls de la comunitat parroquial de Santa Cristina d'Aro, el suport de Mn Josep Colomer, l'animació musical de les germanes Cruanyes (veu i orgue) i l'ajuda d'un mallorquí establert al poble, es torna a cantar el Cant de la Sibil·la la nit de Nadal en la seva versió mallorquina. Ja a la missa del gall de l'any 2010 es va introduir el pregó de Nadal o sermó de la calenda fet per un nen. Es farà el dia 24 a les 21h a Santa Cristina d'Aro.
Cant de la Sibil·la a Ripoll (el Ripollès) la recuperació del Cant de la Sibil·la al Monestir de Ripoll es va produir l'any 2012 a càrrec de la coral Capella de Santa Maria i Cristina Arimany com a sibil·la i Modest Moreno a l’orgue. Una de les versions més antigues del Cant és precisament la del Monestir de Ripoll i data de l’any 975.
Cant de la Sibil·la a Figueres (l'Alt Empordà) - es canta la nit de Nadal a l'Església de Sant Pere. Interpretat per una soprano en el transcurs de la Missa del Gall.
Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona (el Barcelonès) - va ser recuperat l'any 2009, 400 anys després que, degut a les noves directrius del Concili de Trento que volien arraconar les pràctiques litúrgiques antigues, deixés de representar-se a la Catedral de Barcelona (l'any 1575). Se celebra la nit de Nadal, el 24 de desembre, just abans de la Missa del Gall, i és a càrrec del Cor de Cambra Francesc Valls, Eulàlia Fantova (sibil·la) i Pere Lluís Biosca (director).
Cant de la Sibil·la al barri de la Bonanova, Barcelona (el Barcelonès) - el Cant de la Sibil·la es representa, des de l'any 1998, a la parròquia de Sant Gervasi i Protasi-Mare de Déu de la Bonanova, del barri de la Bonanova, habitualment amb la veu "a capella" de la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet. Té una durada de cinc minuts i es representa ben bé abans de la missa del Gall.
Cant de la Sibil·la a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona (el Barcelonès) - des de fa pocs anys el 24 de desembre a les 12 de la nit la cantant Mariona Sagarra interpreta aquest meravellós cant medieval en llengua catalana a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, que és guarnida amb neules decoratives. D'aquesta manera es recupera un costum que tenen molt ben documentat des del segle XVI.
Altres Cants de la Sibil·la a la ciutat Barcelona (el Barcelonès) - a Barcelona també se celebra el Cant de la Sibil·la a l'Església de Sant Gaietà, al barri de l'Eixample, on també es fa benedicció del pessebre, cantada de nadales i missa del gall; i a la Parròquia de Sant Medir, al barri de La Bordeta (Sants-Montjuïc), on el cant és a càrrec de la Coral Sant Medir.
Cant de la Sibil·la a Pollença (Mallorca) - tradicionals matines amb el Cant de la Sibil·la i l’Anunciació de l’Àngel des de la Parroquià de la Mare de Déu dels Àngels de Pollença. S'hi canta el que per alguns és el cant més antic de la Sibil·la a Mallorca, conservat en lletra i música a la biblioteca del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca, i que està inclòs en un cantoral del segle XV. Aquest llibre prové del monestir de la Concepció de Ciutat que, amb tota probabilitat, va pertànyer abans a l’antic convent i col·legi del Puig de Pollença. Segurament, quan les monges davallaren a Ciutat i fundaren el monestir de la Puríssima Concepció que encara perdura, s’emportaren amb elles el cant de la Sibil.la.
Cant de la Sibil·la a la Catedral de Mallorca (Mallorca) - una de les representacions actuals més destacades és la que té lloc a la Catedral de Mallorca, la Seu, el 24 de desembre. El Cant de la Sibil·la es canta des de dalt de la trona major alternat amb els interludis polifònics de mossèn Bartomeu Càceres, del s. XVI (Cançoner del duc de Calàbria) i del Cantoral del Monestir de Monges de la Concepció (Palma), del s. XV.
Cant de la Sibil·la a Montuïri (Mallorca) - se celebra a l'Església de Sant Bartomeu en el marc de les Matines que, en aquest municipi del Pla de Mallorca, inclouen el Cant de la Sibil·la, el Cant de l'Àngel i la Sermó de la Calenda.
Projecte didàctic de la Sibil·la al Consell de Mallorca - La Sibil·la és un cant d’origen medieval que forma part de les matines de Nadal i només ha perviscut a Mallorca i a l’Alguer. Va ser una de les dramatitzacions medievals nadalenques que més arrelaren a la península, sobretot a Catalunya, des d’on va arribar a Mallorca després de la conquesta de Jaume I. Telèfon: 971.219.887
Cant de la Sibil·la a la Catedral de Girona (el Gironès) - es va recuperar el Nadal de 2021. El cant de la Sibil·la, segons l’Ordinari de la seu gironina de 1550, protagonitzat per una veu de GiroNins vestida amb mantell de la Mare de Déu adormida del s. XVIII i acompanyada per la Cobla de Ministrers de Girona és el moment central d’un acte en què el públic pot escoltar, però també cantar. Telèfon: 972.427.189
Cant de la Sibil·la a Reus (el Baix Camp) - el santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus és escenari el 24 de desembre a les 23:00 h de la interpretació del Cant de la Sibil·la, un cant d’origen medieval que s’interpretava al sud d’Europa. El Cant de la Sibil·la s’interpreta a partir de les 23:00 h el dia 24, tot just abans de l’inici de la missa del Gall. La soprano que interpreta la melodia principal va acompanyada per una orquestració de xirimies (Pol Figuerola i Jaume Aguza), sacabutx (Ivan Babiloni), baixó (Marc Riera), percussions (Marc Vall) i orgue (Marta Nus).
Cant de la Sibil·la a Banyoles (l'Alt Empordà) - se celebra el 24 de desembre a l'església de Santa Maria dels Turers. El text del cant és de Sant Andreu del Torn, del segle XIII.
Cant de la Sibil·la a Cabrera de Mar (el Maresme) - a la parròquia de Sant Feliu de Cabrera de Mar es canta la Sibil·la des de 2002, just abans de la Missa del Gall. A càrrec de Josep Maria Gregori, altus, Guido Iotti, orgue, i el Cor Parroquial Sant Feliu.
Cant de la Sibil·la a Ponts (la Noguera) - la Parròquia de Ponts ofereix el Cant de la Sibil·la com a introducció a la celebració de la Missa del Gall. A càrrec de la Coral Pontsicana, la Sibil·la és interpretada per Clara Gili, que canta el text tradicional que recull l’Ordinari de la Catedral de La Seu d’Urgell, text que custodia l’Arxiu Capitular, un text cantat que vol recordar l'arribada del Messies i la fi del món. Tot seguit té lloc la Missa del Gall. Des de 2014.

El cant de la Sibil·la a Mallorca
Vicens i Vidal, Francesc / Documenta Balear
El cant de la Sibil·la és un dels monuments del folklore religiós català ...

La festa a l’època medieval (Pollença 1350-1450)
Mayol Llompart, Antoni / El Gall Editor
El llibre d’Antoni Mayol està dedicat a l’anàlisi de la festa medieval ...

El canto de la sibila (II. Cataluña y Baleares)
Gómez Muntané, Maricarmen / Editorial Alpuerto
Quadern sorgit després de la visita de l'autora a la Biblioteca Nacional ...

El cant de la Sibil·la. Patrimoni de la Humanitat
Vicens i Vidal, Francesc / Lleonard Muntaner, Editor
A Mallorca, amb el nom de la Sibil·la es coneix el cant apocalíptic que ...

El cant de la Sibil·la a Mallorca: Un fenomen emergent
El Cant de la Sibil·la, que es ve fent per Nadal a la majoria d’esglésies ...

La Sibil·la
Vicens i Vidal, Francesc / Consell de Mallorca
Text breu i divulgatiu amb il·lustracions i música impresa sobre el cant ...

Al voltant del Cant de la Sibil·la a la Seu de València
Diversos autors, / Institució Alfons el Magnànim-CVEI, Capella de Ministrers
La cerimònia del Cant de la Sibil·la era celebrada, durant l’edat mitjana, ...

El Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona
Diversos autors, / Ficta Edicions i Produccions , SL
El Cant de la Sibil·la va deixar de representar-se a la Catedral de Barcelona ...

Quan canta la Sibil·la
Diversos autors, / Viena Edicions
El Cant de la Sibil·la escenifica uns versos que parlen dels senyals del ...

La Sibil·la després de la UNESCO. De patrimoni immaterial a la reafirmació de la identitat
Francesc Vicens ha dedicat anys a estudiar el Cant de la Sibil·la, que ...

El cant de la Sibil·la: una lectura interpretativa
Diversos autors, / Tritó Edicions
A principis de 1400, la tradició de cantar els versos d’El jorn del judici ...

La Sibil·la
Diversos autors, / Nova Editorial Moll
La Sibil·la és la primera adaptació infantil d’aquest referent cultural ...

El Cant de la Sibil·la. Catalunya
Diversos autors, / Alia Vox
Dirigits per Jordi Savall dins l'incomparable marc del Castell de Cardona, ...

El Cant de la Sibil·la. Mallorca-València (1400-1560)
Publicat el 1999, aquest nou volum del Cant de la Sibil·la va constituir ...

Diversos autors, / Columna Música
L'Arxiu de la Catedral de Barcelona conserva dos preciosos còdexs del segle ...

Alemany, Gaspar / Revista Caramella II
Al curs de l'any, els pobles tenen unes fites determinades, que solen anar ...

El Cant de la Sibil.la a l’actualitat
Vicens i Vidal, Francesc / Revista Lluc (dossier de música), Núm. 843 pp.14-16
Un dels elements que caracteritza la nit de Nadal mallorquina és el Cant ...

El cant de la Sibil·la a Vic. La descoberta d’una nova versió del drama litúrgic sobre la fi del món
Sallés i Vilaseca, Laia / Universitat de Vic
El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic medieval sobre la fi del món. ...

Les prohibicions del Cant de la Sibil·la
Vicens i Vidal, Francesc / Escola Superior de Música de Catalunya
Aquests tres textos vinculats amb les prohibicions del cant de la Sibil·la ...

El Cant de la Sibil·la a Vic
Sallés i Vilaseca, Laia / festes.org
La documentació conservada a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic (ABEV) ...

El Cant de la Sibil·la a Mallorca
Vicens i Vidal, Francesc / Carrutxa, Solc i Tramús
Un dels elements que caracteritza la nit de Nadal mallorquina és el «Cant ...

En torn del «Cant de la Sibil·la». Apunts crítics
Bonnín i Valls, Ignasi / Institut d’Estudis Gironins
És ben conegut el fet que cada any, des de temps immemorials, la nit de ...

llegir
El Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona. Edició dels textos i estudi de la segona època de la representació: ss. XV-XVI
Baucells i Reig, Josep / Facultat de Teologia de Barcelona
El Cant de la Sibil·la és l'únic text, dels que serviren en les representacions ...