Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Ball de panderetes i panderos

El ball de panderos, també anomenat ball de panderetes, és un ball popular propi dels seguicis festius de diverses poblacions del Penedès. El que caracteritza aquest ball és que els balladors o balladores fan les seves coreografies fent sonar unes panderetes que duen a la mà. La primera referència del ball és a la Festa Major de Vilafranca del Penedès l'any 1868. El ball va ser exportat a d'altres poblacions, com Sant Quintí de Mediona (1969), Sant Pere de Ribes (1972), Sitges (1980) i les Roquetes (1984), Vilanova i la Geltrú (1984), Cubelles (1993)...

Ball de Panderetes de Font-Rubí (l'Alt Penedès) - ball format exclusivament per nenes dividides en dos grups: de 3 a 7 anys i de 7 anys fins a uns 12 anys. Van vestides amb camisa blanca amb cintes de color groc i vermell, armilla negra amb alguns picarols cosits a la part inferior, faldilla vermella amb dues o tres línies horitzontals i, com a calçat, esportives senzilles de color blanc amb picarols. La pandereta també està decorada amb cintes de colors. Evolucionen ballant un repertori d'unes vuit cançons de caire popular. Fou creat l'any 1989 de la mà de Teresa Piñol i Teresa Vaquerizo, amb l'ajuda de gent de les Cabanyes, que es van inspirar en el ball de panderetes de Vilafranca del Penedès. En un primer moment el grup era mixte, però els nens el van abandonar en formar-se la colla de bastoners. Des d'aleshores, el grup ha esdevingut exclusivament femení. Telèfon: 93.897.91.73
Ball de Panderetes de Sant Sadurní d'Anoia (l'Alt Penedès) - l'any 2014 un grup de pares i mares va presentar la proposta de crear algun grup de balls populars i poder complementar i enriquir la cultura de la nostra vila. La idea era poder participar a les cercaviles que se celebrin a Sant Sadurní els dies 9 de setembre, per fires i festes, i el 29 de novembre per Festa Major. Els primers balls a crear-se van ser les pandaretes i els bastoners i han contribuït a enriquir el teixit cultural de la vila.
Ball de panderos de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - aquest és un ball relativament modern (meitat segle XIX) i que no té els trets ancestrals d’altres balls, com el ball de bastons, o el de Pastorets. L´Agrupació de Balls Populars el va introduir l’any 1984. Antigament estava format per dotze persones, totes elles homes. Des de la seva creació a Vilanova, el ball és mixt. Telèfon: 93.814.51.42
Ball de Panderetes de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - ball de panderetes que forma part de la Festa Major de Vilafranca del Penedès. És el més antic de Catalunya: la primera referència del ball és a la Festa Major de Vilafranca del Penedès l'any 1868. Telèfon: 660.68.74.26
Ball de Panderos de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - va ser conegut antigament amb el nom de "Ball de Panderets". És present a la Festa Major de Vilafranca des de l'any 1868, encara que altres autors el situen el 1853. El seu número de balladors ha variat amb el temps però en l'actualitat està format per 10 balladors, cinc homes i cinc dones, que se singularitzen per portar un pandero a la mà d'uns 25 cm de diàmetre. Duen camisa i pantaló blanc, faixa i camals amb picarols (les dones de color blau i els homes de color vermell). Durant molts anys la filera de dones va ser interpretada per homes amb perruques.