Ecosistema: Protagonistes > Bestiari festiu > Galls, pollastres i gallines

L'aviram festiu
Diferents poblacions
Queden ja força enrera els temps en què a les cercaviles amb bestiari festiu només hi havia dracs, bous, mulasses, tarasques o àligues. Avui, la imatgeria festiva catalana de caràcter zoomòrfic és molt més diversa i ja inclou en el seu mostrari molts altres tipus de bèsties com per exemple galls, pollastres i gallines.

Gall de Parets del Vallès (el Vallès Oriental)
Pollo del Prat de Llobregat (el Baix Llobregat) - portat sobre 4 rodes neumàtiques, 20 punts de foc i construit per en Ramon Aumedes
Pollastre de la Plaça Palau del barri del Carme d’Olot (Garrotxa)
Gall Radulf de Borredà (el Berguedà)
Tomasot de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)
Poll Foll de Ripollet (el Vallès Occidental)
El Gall de Molins de Rei (Baix Llobregat) - pertanyent a la Colla Gegantera del poble, des del 2002 participa a la Festa Major del poble. Està dotat de foc per la festivitat de Sant Joan, a part de sortides esporàdiques fora de la vila. Telèfon: 679.13.40.78
Gall d'Esparreguera (el Baix Llobregat) - la figura del gall és consubstancial amb Esparreguera on un barri porta el nom d'aquesta au i també disposa d'uns elements de bestiari d'animació anomenats L'Aviram de Don Llagasta.
Gall fer d'Esterri d'Àneu (el Pallars Sobirà) - bèstia de foc que representa aquest gall de bosc o gall salvatge present als boscos del Pirineu.

Zoologia popular catalana
Gomis i Mestre, Cels / Edicions Sidillà