Dilluns, 6 de maig de 2024 | Joan de les Lletres Grosses    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Fer volar estels

Un dels costums tradicionals de la festa de Pasqua a casa nostra és anar a fer volar estels. Sempre que el vent ho permeti, petits i grans es desplacen fins a espais oberts de la població -sovint una platja o una esplanada- o pugen al terrat de casa seva, per fer volar estels. És costum que els estels siguin de fabricació casolana, fets amb trossos de paper o tela subjectats per bastonets i lligats a un fil llarg, tot i que, modernament, alguns pares opten per comprar-los ja fets. Al sud de Catalunya i al País Valencià, s'anomenen "catxerulos o "milotxes" i del costum de deixar anar l'estel a l'impuls del vent en diuen "anar a empinar els catxerulos". En alguns indrets es fa "la caiguda de l'ou" que es relaciona amb el simbolisme pasqual: s'enlaira un estel amb una cistella carregada amb un ou i, en un moment determinat, el que mana l'estel obre la cistella i deixa caure l'ou. La mainada, armada amb salabrets, ha de caçar-lo al vol sense que es trenqui.

Club d'Estels Mira Mira de Badalona - club d'estels fundat l'any 2008 a Badalona. Organitzen tallers i el Badacel, en el marc de la festa major de Badalona. Telèfon: 656.68.76.11
Tutorial de construcció d'estels - web d'aquesta proposta que es relaciona amb l'edicte promulgat el 10 de febrer de 1775 pel Governador Militar de Barcelona: "ORDENO y mando, que Persona alguna, de cualquier estado, ó condición que sea, no pueda del día de la publicación de este Edicto en adelante hacer volar Cometa, ó Grua, ni otra cualquiera parte de ella, ni consentirlo a ninguno de sus domésticos o dependientes bajo la pena de tres libras por cada vez, que fuere hecho lo contrario." Dins el marc de la celebració del Tricentenari del 1714 es va portar a terme l'activitat "Fem volar estels", d'enlairament simultani d'estels elaborats pels alumnes dels centres educatius de tot Catalunya.
Caiguda de l’ou - joc propi d'aquesta diada, que es relaciona amb el simbolisme de l'ou durant la Pasqua. Es tracta d’un estel que s’envola amb una cistella carregada amb un ou o més. Els nois i noies, vestits amb impermeables i brandant un salabret, es situen sota l'estel i han de caçar l’ou que deixarà caure. L’estelaire estirarà el fil que obre la cistella de l’estel on hi ha l'ou perquè caigui sobre la pinya de joves.
Bilboquetsport - botiga especialitzada en estels voladors per l'esport i el lleure, des de 1991.
Premier Kites & Designs - empresa establerta l'any 1983. És líder en la venda d'estels.
Ventilador.com - botiga, taller i escola de Barcelona especialitzada en la venda d'estels i altres jocs de vent. Telèfon: 93.323.56.24
Festival internacional de vent de València (l'Horta) - se celebra el cap de setmana després de Pasqua.