Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres monumentals

Aquests pessebres es caracteritzen per tenir les figures de tamany natural o gairebé, i per estar instal·lats en llocs significatius per la seva dimensió comunitària, com la plaça major, la plaça de l'església, l'entrada del poble, etc. En la seva confecció hi acostuma a intervenir-hi un especialista -laic o religiós- que dissenya i dirigeix les operacions. En aquells pobles on en comptes de pessebre monumental instal·len un gran arbre de nadal, amb guarniments o no, no és infreqüent trobar, als peus de l'avet o el pi monumental, les figures més representatives del pessebre: la Sagrada Família amb el bou i la mula, dins la cova o establia de Betlem.

Pessebre monumental de Parets del Vallès - s'inaugura el 24 de desembre a la sortida de la Missa del Gall i es pot visitar fins a mitjans de gener. Telèfon: 669 039 370
Pessebre monumental de Parets del Vallès (el Vallès Oriental) - el pessebre tradicional sobre taula més gran de Catalunya (230 m2). Realitzat per l'Agrupació Pessebrista de Parets, està adaptat per les persones amb cadira de rodes. A més tenim exposició de Diorames i de Calvaris. Gratuït per als nens de fins a 7 anys. Telèfon: 669039370
Pessebre de sorra a La Pineda Platja (Aj. de Vila-seca) - diversos artistes arribats d’arreu del món són els encarregats de realitzar, amb sorra de platja, aquest pessebre monumental a la platja de la Pineda. Els artistes van treballant per donar forma a les impressionants escultures confegint una veritable mostra d’art efímer on mai hi falten les figures tradicionals del pessebre. Es fa des del 1999 i l’impulsa el Patronat de Turisme de Vilaseca i l’Associació Arenart.

Els nous llenguatges del pessebre
Benavent i Vallès, Enric / festes.org