Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres casolans

El pessebre o betlem (Mallorca) és una representació popular i tradicional de la commemoració del naixement del Messies, del Misteri del Nadal. Els pessebres es fan per mitjà de figures plàstiques a l'interior de les cases, a les esglésies i a molts altres indrets, i sembla que són una romanalla dels lararis romans. El pessebre popular típic és de suro, molsa i conté figures de fang que es transmeten generacionalment i que representen personatges populars: el caçador, la filadora, el pastor, la bugadera, el pescador o el caganer. En l'actualitat però, també són moltes les cases que elaboren pessebres amb altres materials incloent-hi, no sense embuts, personatges mediàtics en clau humorística i irreverent. Tradicionalment, el pessebre es comença per Santa Caterina, el 25 de novembre, i es desfà el dia de la Candelera, el 2 de febrer.

El pessebre popular
Diferents poblacions
En la nostra tradició cultural es coneix per “pessebre popular” aquell pessebre casolà fet a partir de materials naturals i petites figures de fang de factura senzilla i preu assequible que incorpora dos espais clarament diferenciats: el Naixement i les escenes quotidianes de la vida rural tradicional.

Pessebres.com - portal dedicat al món del pessebre impulsat pel col.lectiu El Bou i la Mula, que des de fa cinc anys es dedica a estudiar i difondre el pessebrisme amb tot tipus d'activitats.
Fem el pessebre! - aquí trobareu tot un seguit de consells per introduir-vos dins l'apassionant món de fer pessebre i que us serviran per donar cos a la vostra imaginació.
Bloc pessebrista - bloc d'Albert Dresaire. Sóc un enamorat del pessebre i del món que l'envolta. Un món, aquest del pessebre, que no es mou només per Nadal, sinó que és ben viu tot l'any. O sia que, en la mesura que em sigui possible, aquí us aniré explicant les meves vivències pessebristes...
El pessebre de la Mula - bloc personal de Jordi Montlló dedicat a la meva afició pessebrística. Aquí compartiré amb tots vosaltres les activitats relacionades amb aquest món i escriuré allò que em sembli, quan em sembli.
Les figures autòctones del pessebre popular - fou al llarg de l’any 2000 quan vaig començar a localitzar i fer una col·lecció especial de “Figures Autòctones del Pessebre Popular”. Es tracta de trobar unes figures de Pessebre autòctones entre les regions del nostre planeta. Per a un pessebrista totes les figures que acompanyen a la Sagrada Família són complementàries tant si són figures que van com si venen de la Santa Cova o si estan realitzant algun treball en el camp o en alguna casa del poble. La creació d’una figura complementària especial s’elabora segons l’entorn de vida que observa l’artista figurista, escultor o el propi pessebrista que dissenya la seva figura ideal. Podem dir que “En qualsevol cruïlla geogràfica, entre un paral·lel i un meridià pot crear-se una nova figura, ja sigui d’àmbit regional, local o personal
Suro i Molsa - blog personal d'Enric Benavent, pessebrista, antropòleg i professor a la Universitat Ramon Llull. Em dedico a la investigació sobre el pessebrisme. Amb aquesta pàgina web vull compartir continguts que puguin ser d'utilitat a persones interessades en investigar sobre aquesta tradició i art popular

Fem el pessebre
Benavent i Vallès, Enric / Editorial La Galera