Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Balls i danses

Ball de Sant Antoni a Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental) - en el marc de la festa major d'hivern, que es celebra des de 1728. La jornada comença de matinada, amb un esmorzar popular i la missa solemne i, posteriorment, es realitza la benedicció dels animals, carruatges i cavalleries a la plaça del poble. Els actes matinals acaben amb la tradicional Dansa de Sant Antoni. La música d'aquest ball ha estat arranjada pel mestre santfeliuenc, Isidre Corderas.
Festa de Sant Antoni Abat, Alcanar (el Montsià) - pel volts del 17 de gener. Festivitat en honor a Sant Antoni, en què les parelles participants es reuneixen per celebrar en diferents punts de la ciutat el típic "ball de mantons", expressió del folklore i costums populars. Any rera any aquesta bonica tradició compta amb més participants, balladors i balladores de totes les edats, que atrau al nombrós públic assistent als diferents actes que s'organitzen durant tot el cap de setmana. També es fa la tradicional benedicció dels animals, amb repartiment de panellets per a tothom. Telèfon: 977.732.013
Dansà de Sant Antoni a l'Alcúdia (la Ribera Alta) - es balla des de la Plaça País Valencià de l'Alcúdia fins la porta de l'ermita del Sant, junt a l'Ajuntament alcudià. Un any més es ballaran a l'estil de la Dansà de la Mare de Déu de València. En acabar, hi haurà picadeta i correfocs. Ho organitza el Bolero Grup de Danses de l'Alcúdia.
Ball de l'escampa a Tírvia (el Pallars Sobirà) - ball tradicional de la festa de Sant Antoni que es feia amb escombres (“escampes”).
Dansa dels Prims a Figueroles d'Alcalatén (l'Alcalatén) - al voltant del dia 17 de gener se celebra la festa de Sant Antoni Abat quan es beneeix als animals, s'encenen fogueres i es reparteix prim i rotllo, aiguardent i anís. El grup de ball local representa la tradicional i antiga Dansa del Prim. Després hi ha un sopar popular i ball, a tots els assistents se'ls obsequia amb llonganisses, botifarres, cansalada i pa. Aquesta dansa es ballava tradicionalment tots els anys, el dia 16 de gener, davant de la casa del Clavari de les festes de Sant Antoni Abat. Amb ella, els joves del poble festejaven d'una forma alegre i espontània la nit de la Matxà, testimoniant-li així el seu afecte i agraïment, per haver-los-hi convidat a participar en la festa. Es creu que va desaparèixer com a dansa el 1921. En 1979 Amadeu Porcar i Hueso dugué a terme la seua recopilació, entre les persones de més edat del poble, però amb moltes complicacions i dificultats, ja que era molt poca la gent que encara la mantenia viva en el seu record.
Ball de Sant Antoni de Malla (Osona) - hi participen un home barbut que simula ser sant Antoni, un capgròs d'un porc i una peça de bestiari que representa un ruc.

Sant Feliu de Codines. Tradicions i Danses
Viñolas i Insa, Núria / Esbart Català de Dansaires