Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Vicenç Màrtir > Festes majors d'hivern

Festa major d'hivern de Mollet del Vallès (el Vallès Oriental) - es celebra el 22 de gener, diada de Sant Vicenç –patró de la ciutat- amb un programa d'activitats organitzades principalment per les entitats. Té un to marcadament tradicional i íntim i és la més antiga de la ciutat –tenint en compte que Sant Vicenç és patró des de fa més de mil anys. Telèfon: 93.571.95.00
Festa major d'hivern de Castellbisbal (el Vallès Occidental) - es celebra el 22 de gener i està dedicada al patró de Castellbisbal, Sant Vicenç. Durant el dia festiu i el cap de setmana es realitzen un munt de propostes tradicionals i culturals. Telèfon: 93.772.02.25
Festa major d'hivern, de Sant Vicenç a Àger (La Noguera) - la vigília es cantaven les completes fins fa pocs anys. La festa és organitzada pel jovent. Es nomenen 3 majorals, que al migdia del primer dia passen per les cases desitjant bona festa major. Recullen diners amb unes safates i reguen el terra amb uns sellons guarnits. Antigament els tres paers de la vila assistien a missa major a l'altar i anaven vestits amb clotxa i caperó. El segon dia es feia la Processó de la Guilleumota. Telèfon: 973.45.50.04
Festa major d'hivern, de Sant Vicenç a Torregrossa (el Pla d'Urgell) - pels volts del dia 22 de gener. Costums associats a aquesta festa són les representacions de teatre i el costum gastronòmic de fer orelletes, fetes amb una massa molt fina de farina i amb sucre per sobre, que també s'elaboren durant les festes majors i la Setmana Santa. Segons la tradició dels més vells, conten que el poble tenia un altar a l'església dedicat a sant Vicenç. Si en aquesta festa feia un dia assolellat, el poble posava ciris i llum d'oli tots i cada un dels dies de l'any, amb la qual cosa el sant sempre tenia llum. Si, per contra, feia un dia de boira, no posaven cap ciri ni llum d'oli al sant amb la qual cosa es quedava a les fosques. Telèfon: 973.17.00.01
Festa major d'hivern a Sant Vicenç de Montalt (el Maresme) - cites de la festa major són la Repicada de Campanes, la Petardada i la Missa Solemne del 22 de gener; així com la Fira del Camp (des del 2006) del dissabte i diumenge següents; i per acomiadar la festa major de Sant Vicenç, menjar popular per assaborir la ja tradicional Escudellada que es fa el segon diumenge de febrer. I el dissabte, abans de Sant Vicenç cercavila de ninots pels carrers del poble i en acabar pregó. Telèfon: 93.791.05.11
Festa de Sant Vicenç a Sant Vicenç de Castellet (el Bages) - el programa d’actes inclou actuacions teatrals, música, excursions guiades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, i el Cicle de Música d’Hivern. Telèfon: 93.693.06.11
Festa de Sant Vicenç a Prats de Lluçanès (el Lluçanès) - El dia abans de començar la festa es fa un pregó en el qual s’invita a la població a participar en els actes de la festa. El diumenge anterior hi ha un concurs de pintura i un concurs de dibuix infantil. El dia del Patró, Sant Vicenç, al migdia es balla la Trencadansa, que designa actualment un conjunt de tres danses: la Trencadansa pròpiament dita, el Ballet de Déu i la Corranda. La ballen un total de setze nois i noies, distribuïts en dos grups, encapçalats cadascun per una parella de capdansers. En la primera part, la més cerimonial, s’usen com a elements característics unes almorratxes plenes de colònia amb les que els dos capdansers, que ballen sols amb les noies, ruixen les balladores en moments determinats. Fins a mitjans del segle XIX també es ballava per les festes del Roser, als mesos de maig i d’octubre. Això fa pensar, a partir de diferents documents localitzats, que possiblement fos una dansa relacionada amb el traspàs anual de càrrecs de la confraria de la Mare de Déu del Roser. Del 1922 al 1941 hi va haver un període d’interrupció, en part degut a la guerra civil. Si bé a començaments del segle XX es ballava a la tarda dels dies 22 i 23, a partir del 1946 es va passar al matí, i el 1985 va ser el darrer any que es va ballar els dos dies. Al primer terç del segle passat la Trencadansa estava estructurada en set danses, i va ser a partir de la dècada dels seixanta que es van reduir a tres, quan es va seguir una proposta de l’Esbart Maragall de Barcelona, que va ser l’encarregat d’ensenyar la nova coreografia a un grup de jovent. A la tarda hi ha concert, i al vespre serenata a l’Espai, en la qual la peça final és un vals amb el que es fa voltar la verra. Telèfon: 93.856.01.00
Festa Major de Sant Vicenç a Llançà (l'Alt Empordà) - cercavila de gegants, sardanes, designació de pubilles i hereus i altres activitats. El dia 22, Festa de les Llances, entrega de reconeixaments (una "llança") als veïns del municipi que han destacat per la seva trajectòria. La vigília concert de festa major. Telèfon: 972.38.08.55/ 972.12.09.4
Festa de Sant Vicent Màrtir a València (l'Horta) - el 22 de gener els habitants de València celebren el dia del seu patró. Vicent va ser un jove diaca martiritzat en aquesta ciutat l'any 304 per orde de l'emperador Dioclecià, que va despertar gran fervor entre la població. Va ser nomenat patró de la Ciutat i amb el pas del temps es van ampliar els esdeveniments en honor al Màrtir. A més de ser patró de València, Sant Vicent Màrtir és també patró del Gremi de Sastres i Modistes valencians. El matí del 22 de gener l'actuació de dolçainers precedix la celebració d'una missa solemne en la parròquia de Sant Vicent. Al terme de la mateixa té lloc una processó general dedicada al Sant que recorre part dels llocs on, segons la tradició, va rebre martiri. En esta data també se celebra el bateig de Sant Vicent Ferrer, gran devot de Sant Vicent Màrtir. La dita festa està organitzada per la Reial Associació de la Pila Baptismal de Sant Vicent Ferrer i comença cada any amb la mostra dels "bults" de Sant Esteve. Els acompanyants van vestits d'època representant els personatges que van estar en el bateig de Sant Vicent Ferrer: el capellà, el sagristà, dos jurats i el jurat major, virrei i virreina, negre i negra, pare, la comare amb el xiquet, la padrina i sis dames més. Últimament s'han incorporat altres personatges.
Festa major d'hivern a Regencós (el Baix Empordà) - el cap de setmana més proper al 22 de gener. Dissabte animació infantil i concert de nit. Diumenge, missa solemne i vermut popular. A la tarda sardanes i a la nit ball. Telèfon: 972.611.369 / 972.611.516

La Trencadansa de Prats de Lluçanès. Perfum de festa major
Reixach i Brià, Roser / Esbart Català de Dansaires