Ecosistema: Cultura popular > Imatgeria popular > Goigs

Composicions poètiques que es canten col·lectivament en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, amb la finalitat de donar gràcies a la Mare de Déu, a Crist o als sants, pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat. Com a gènere poètic semipopular d'arrel medieval, àmpliament conreat als Països Catalans ha fiat llur pervivència no només a la memòria col.lectiva, sinó també a l'estampa on el goig és imprès, que es reparteix el dia de la celebració entre els assistents.

Gaudia: Goigs, Gojos, Gozos, Gòsos, gòccius - goigs: festa, devoció, art, història, cultura, litúrgia, tradició, literatura, música, col·leccionisme, llengua… Gaudia: Directori gràfic i crític dels goigs i la seva presència als Països Catalans i les seves devocions.
Amics dels Goigs - fundada el 1922 per Mn. Francesc de P. Baldelló, publica un butlletí trimestral i compta també amb una important col·lecció de goigs. Telèfon: 93.321.64.51
Biblio Goigs - blog personal que fa una exposició i difusió diària dels goigs del santoral i de les festes populars reflectides en aquest patrimoni bibliogràfic i literari català entès com a "gènere poètic semipopular d'arrel medieval, àmpliament conreat als Països Catalans i que ha fiat llur pervivència no pas solament a la memòria col.lectiva, sinó també a l'estampa. La mostra dels facsímils, o biblioteca digital, segueix el calendari de les festes tradicionals i el santoral cristià en el seu decurs anual.Nora Vela és autora de nombroses publicacions acadèmiques en l’àmbit de la bibliografia i la filologia. A càrrec de Nora Vela, estudiosa dels goigs i membre de la junta directiva de l’associació Amics dels Goigs.
Goigs i devocions populars - els Goigs són un retrobament amb l'ànima del poble. Tot i el seu caràcter popular són una veritable obra poètica i n'hi ha d'escrits pels nostres millors poetes. Ens serveixen per a relacionar-nos amb Déu, la Mare de Déu i els sants, amb uns cants de lloança i petició que són una formosa manera de pregar.
Els Goigs d'Obaga - web del col·lectiu Obaga que inventaria 449 partitures de goigs, la notació musical de les quals es transcriu i processa amb el programa seqüenciador que origina arxius MIDI i partitures en PDF que contenen informació sobre el títol complet del goig, i els autors de les lletres i les melodies. El propòsit "d'aquesta secció només pretén acostar aquestes melodies a l'internauta i proporcionar un material musical com a punt de partida a qui li pugui interessar; sense cap altra pretensió, conscients que un arxiu MIDI esdevé un facsímil auditiu que mai substituirà l'acústica dels instruments i, menys encara, els matisos innats del cor de veus populars que els canten". La llista, agrupada pels bisbats i el nom de les advocacions o per comarques i poblacions, es consulta sense problemes. En 36 casos s'adjunta la imatge completa i el facsímil del full del goig amb bona resolució.
Fons patrimonial de goigs de l'ADET (Associació d'Estudis Torellonencs) - gran col·lecció de goigs de l'ADET (Associació d'Estudis Torellonencs) entitat encamina­da fonamentalment a la recollida, conservació, estudi i divulgació de totes aquelles manifestacions de caràcter històric, cultural i científic relacionades amb Torelló, la Vall del Ges i el Bisaura.
Recursos sobre goigs a Internet fet per Nora Vela - recull de recursos sobre goigs a Internet acompanyats de comentaris orientatius i de notes que constitueixen una bibliografia suggeridora i actualitzada. Es considera que actualment el valor d'aquests fulls és essencialment literari, documental i artístic, com a objectes que són d'estudi i d'investigació. El propòsit és estimular treballs de recerca i tesis elaborades a partir dels temes que s'hi apunten i basats en la consulta de les col·leccions de goigs més completes. Cada recurs es presenta amb el títol, l'adreça electrònica i l'anàlisi pertinent.
Goigs a l'Arxiu Gavín - dels 30.000 goigs que es calcula que existeixen a Catalunya, Gavín n'ha recollit 24.400. Això el situa només darrere de la col·lecció del Monestir de Montserrat, i el converteix en un dels grans estudiosos de la història. Josep Maria Gavín, amb una col·lecció importantíssima, ha demostrat ésser un deixeble en honors de grans goigistes com Joan Baptista Batlle, Roca i Ballber o Ribas i Mustarós.

Els goigs. Volum I
Amades i Gelats, Joan / Editorial Orbis