Calendari: Festes d'Estiu > Teatre popular > Representacions històriques

El Setge de Miravet (la Ribera d'Ebre) - una obra dramàtico-musical que representa la fi de l’orde del Temple a l'antiga Corona catalano-aragonesa. El Setge de Miravet es va representar des de 1996 fins 2005, a l'agost al castell de Miravet. El procés contra els templers catalans portà a Miravet a resistir un llarg setge que durà 12 mesos, entre 1307 i 1308, essent l’últim i més fort reducte de resistència dels templers. Gràcies a l’estudi rigorós de la documentació existent, per part de l'autor de l'obra, en Santi Marsal, l’Associació Cultural "La Tàpera" de Miravet ha adaptat i recreat aquest episodi històric al lloc original dels fets: el Castell templer de Miravet. Telèfon: 977.407.393
Representació del Tractat d'Almisrà al Camp de Mirra (l'Alt Vinalopó) - representació teatral que cada any se celebra el 25 d'agost en el marc de les festes majors de Camp de Mirra. A més d'ésser possiblement l'única mostra de teatre històric a tot el País Valencià, té una transcendència molt important per a la història dels valencians d'aquestes comarques, doncs el Tractat d'Almisrà està considerat com un dels més rellevants entre els dos estats medievals de la península: Castella i la Corona catalano-aragonesa, i adquireix la seua importància històrica en marcar la primera frontera estable de l'antic Regne de València. El pacte fou signat pels dos protagonistes més importants de l'època: infant Alfons de Castella i Lleó en nom del seu pare Ferran III, i el rei Jaume I, rei de catalans i aragonesos, que descriu el Tractat detalladament en la seua Crònica dels Fets amb tots els aspectes del conflicte i la dura negociació fins arribar al pacte. Telèfon: 96.582.02.57
Rememoració de la Guerra dels Segadors a Santa Maria del Pla (Alt Camp) - es rememora els fets del 2 de setembre de 1642, durant la Guerra dels Segadors, quan les tropes espanyoles van assetjar la vila. En aquella tràgica jornada, una trentena d'homes del poble van ser assassinats i moltes persones es van haver de refugiar a la muntanya de Sant Ramon. Tot el poble va ser cremat i van robar el bestiar. S'escenifica a l'església del poble en base al text de Marc Güell 'La Conca de Barberà i la Baixa Segarra en Flames. La Campanya de Lleida de 1642', publicat a la revista 'Recull', que edita l’Associassió Cultural Alt Gaià de Santa Coloma de Queralt. Curiosament, però, l'historiador data els fets el dia 4 de setembre i no el 2 de setembre. Es fa una ofrena floral en record de totes les víctimes.
Retaule de Sant Ermengol a la Seu d'Urgell (l'Alt Urgell) - la Seu d’Urgell, en l’albada de l’Edat Medieval, fou un dels centres més florents d’Europa en l’Art, la Cultura i l’Espiritualitat… Tot evocant uns moments de la vida de Sant Ermengol, bisbe d’Urgell als inicis de l’onzena centúria, revivim la grandiositat d’aquells jorns tan llunyans. Una il·luminació d’acord amb les tècniques més avançades emmarca aquest espectacle extraordinari, realçant les pedres mil·lenàries de la Catedral i del Claustre meravellós, obres cabdals de l’art romànic llombard del segle XIIè. Telèfon: 973.353.112

El tractat d'Almisrà
Domènech i Llorens, Salvador / Publicacions de la Universitat de València (PUV)