Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Davallament de la Creu

El Davallament o Desclavament de la Creu és una manifestació litúrgica pròpia dels antics regnes de la corona Catalano-aragonesa. Es tracta d'una recreació teatralitzada d'una de les escenes de la Passió i Mort de Jesucrist, que precedeix l'inici d'algunes processons del Sant Enterrament. Sota la creu del Crist mort, es lamenten Sant Joan, Maria Mater, Magdalena, Salomé, Jacobe i Cleofàs. Josep d'Arimatia i Nicòdem demanen a Pilat el cos del Crucificat, l'abaixen de la creu i l'amortallen i, finalment, el dipositen en un sepulcre. En alguns indrets aquest és un pas més de la processó de Divendres Sant o del Via Crucis vivent, però en alguns indrets és un acte teatralitzat i amb entitat pròpia.

Davallament de la Creu
Sineu (Pla de Mallorca)
La celebració de Divendres Sant de Sineu comença amb un silenciós i teatral Davallament de la Creu que escenifica el moment en què els seguidors de Jesús baixen el seu cadàver de la creu i el duen fins al sepulcre.

El Desclavament de la Creu a la Granadella (les Garrigues) - té lloc la nit del Divendres Sant, just abans de la Processó del Sant Enterrament. La imatge de Jesucrist és desclavada de la Creu i posada com a figura del Crist jacent que protagonitza la Processó del Sant Enterrament.
Davallament de la Creu a Pollença (Mallorca) - un dels més solemnes i admirats de la nit del Divendres Sant de Mallorca. La delicadesa i la bellesa de la talla del Sant Crist, l’espectacularitat de l’espai on es realitza i el descens pels 365 escalons fins a l’església de Nostra Senyora dels Àngels fan de la processó del Divendres Sant pollencina un punt de trobada de devots i turistes.
Davallament del Crist a Artà (Mallorca) - acte sacramental del Davallament del Crist, al santuari de Sant Salvador, que clou el divendres en una sumptuosa processó fins a l'església parroquial.
Davallament de la Creu a Felanitx (Mallorca) - té lloc Divendres Sant i es fa a les escales de l'església parroquial de Sant Miquel. En l'actualitat consta de cinc escenes: l'Últim Sopar, Ecce Homo, l'Encontre amb Maria, la primera caiguda i el Davallament. Per iniciativa de la confraria del Sant Crist de la Bona Mort.
Davallament de la Creu a Galilea (Mallorca) - el davallament té lloc el Divendres Sant després de la funció litúrgica a l'Església. Alguns veïnats del poble representen el davallament de Jesús de la creu i el seu posterior enterrament sobre l'altar acompanyants d'un rigorós silenci dels assistents.
El Davallament a Esterri d'Aneu (el Pallars Sobirà) - es feia el divendres sant a la nit. Dos sacerdots treien els claus de braços i peus i la corona i tot seguit feien baixar el Crist de la creu. Hi acudia gent de tota la Vall d'Àneu per veure-ho.
El Davallament a Sant Joan (Mallorca) - es celebra el Divendres Sant al santuari de Consolació. Ho organitza l’Associació es Davallament de Sant Joan des de finals del segle XX. Es tracta d'un muntatge d’escenes bíbliques de la vida i mort de Jesucrist.
Desenclavament de la Creu a Sagunt (el Camp de Morvedre) -l'orador va relatant la passió i mort de Jesús. A l'altar major es troba Jesús crucificat, amb dues escales recolzades en ambdues parts de la Creu, custodiada per quatre majorals, dos a cada part amb les seves destrals enceses. Requereix a 2 majorals perquè pugen a la Creu i vagin traient la corona d'espines, els claus de les mans i els peus. Mentrestant van baixant el cos de Crist mostrant-lo a la seva mare, així com al poble de Sagunt. Després és introduït en el sepulcre, per ser traslladat a l'Ermita de la Sang, d'on sortirà la Processó del Sant Enterrament.
El ritu del Desenclavament de la Creu a Oliva (la Safor) - es tracta de la tradició religiosa més arrelada d'Oliva, el Desenclavament. S'escenifica amb un gran realisme a l'interior de l'església de Santa Maria. Des del segle XV, amb l'arribada dels franciscans, aquest municipi de la Safor representa aquest acte sacramental que rememora el davallament de la creu de Jesucrist i el Sant Enterrament. És un dels ritus més esperats de la Setmana Santa en aquest municipi.
Davallament de la Creu a Verges (el Baix Empordà) - té lloc després del quadre de la Crucifixió, un acte que se celebra al final de la Processó, cap a les 2 de la nit, a la Placeta de l'1 d'Octubre, i que des de fa uns anys s'acompanya amb projeccions d'imatges espectaculars. Una vegada davallat el cos de Crist de la creu, la Dansa de la Mort apareix i en fa una reverència. El Davallament clou els actes de Dijous Sant a Verges.
Despreniment del Crist de la Santa Creu a Algar de Palància (el Camp de Morvedre) - a Algar de Palància se celebra la Setmana Santa amb l'emotiu "Despreniment del Crist de la Santa Creu" i l'enterrament el Divendres Sant, i el Diumenge de Pasqua amb la tradicional processó de "La Trobada" al matí i, al migdia, el també tradicional Concurs de Davantals i que data de temps immemorials. Telèfon: 96.262.50.55

La cerimònia del «Desclavament» a la catedral de l’Alguer
Armangué i Herrero, Joan / Edition Reichenberg – Kassel