Español/English
Dijous, 18 de gener de 2018 | Beatriu, Carola, Margarida | Dia de la Solidaritat amb el Tercer Món    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Personatges tradicionals

Durant les festes de Carnaval apareixen nombrosos personatges singulars, estranys, que acompanyen en Carnestoltes. Com en Jan del Riu (Sant Quintí de Mediona, Rosselló), el Peirot (Pallars), el Cullerot d’Encamp (Andorra), la Madama (Conflent), el Gregori (Banys d’Arles), en Janot (Castelló d’Empúries). Sovint és un personatge bisexual i lligat als grups del ball de gitanes, com el Cabraboc (Ripollet), el Gambairot (Sant Pol), el Xiscló (Baix Llobregat). En algunes poblacions té forma de diable amb grosses esquelles, tralla i ganxo, anomenat Barbacàs a Canejan (la Vall d’Aran) o el Banyut (Plana de Vic, Sant Pere de Torelló, etc) i fins i tot el Rucall i Burricot. En d'altres llocs l'encarregat d'organitzar el Carnestoltes era un esparriot amb la seva mitra, carregat de borrombes i amb el seu espasot de fusta (Penedès, Camp de Tarragona i Baix Llobregat), que a Prats de Molló anomenen Pere Garra i va embolicat amb xarxes de pescar i que a Begues anomenen “esquellotaire”, etc

il·lustració de la notícia
 El Moixó Foguer
Diferents poblacions
El Moixó Foguer és un personatge disfressat d’ocell, embatumat amb mel i recobert de plomes, que recorre els carrers de Vilanova i la Geltrú durant les festes de Carnestoltes. Es tracta d’un personatge característic de la tradició catalana que havia estat present en molts altres indrets i que en l’actualitat només es conserva viu en aquesta vila.

Els Bòbuls i les Margaridasses
Sant Vicenç de Montalt (el Maresme)
Empaiten a la gent, entren a les cases i cometen tot tipus d'entremaliadures per assegurar el desordre carnavalesc: són els Bòbuls i les Margaridasses, uns misteriosos i singulars personatges, únics a Catalunya, i propis de Sant Vicenç de Montalt.

Moixó Foguer de Sant Quintí de Mediona (l'Alt Penedès) - personatge tradicional d'aquesta població, recuperat el Carnaval de l'any 2010.
En Vidalot de Vilanova i la Geltrú - antigament, lluny de la massificació actual, el Vidalot sortejava les parelles de manera arbitrària i capriciosa, creuant-les per aconseguir els resultats més esperpèntics i fins i tot amb un punt "de mala sombra". Els comparsers del Vidalot duen espolsadors o picamatalassos alhora que, en aquesta ocasió, llencen a qui s'ho miren ordi i moresc.

Enviar articleEnviar enllaç

El retorn dels bòbuls i les margaridasses