Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Cançoner nadalenc

El tema del naixement de Jesús ha generat un riquíssim cançoner tradicional nadalenc que, convenientment harmonitzat per a cant coral, també ha facilitat l’existència d’un ampli repertori de polifonia de Nadal. Es canten cançons durant la Missa del Gall i els oficis litúrgics d’aquestes dates, durant o després dels àpats familiars a l’interior de les cases i també davant els pessebres. Les cançons nadalenques, de les que n’hi ha nombroses gravacions recopilatòries, també són presents als carrers i places, com a banda sonora o fil musical que acompanya l’ambient comercial de les fires de Nadal i les zones amb més botigues. Un costum propi d’alguns pobles catalans són les cantades de nadales que diferents grups organitzen, en cercavila nocturna, pels carrers i places, o bé de casa en casa, durant la nit de Nadal (abans o després de la Missa del Gall) o també l’endemà. També es propi d’aquestes dates (però també de Sant Esteve i reis) l’organització d’un concert nadalenc en el quals els grups corals locals interpreten un repertori de cançó nadalenca.

Recull de Nadales populars - arxiu PDF amb les lletres de nou de les nadales més tradicionals, realitzat per Totnadal.com.
Nadales catalanes - partitures i fitxers midi d'algunes nadales populars
Tornades del cançoner: Nadal - lletra i partitura d'unes nadales populars.
Partitures de nadales populars - partitures per sac, tarota, flabiol i tamborí de diferents nadales populars.
Cançons de Nadal - fitxers midi de les cançons de Nadal contingudes al recull"Cançons tradicionals catalanes".
Cançons per fer "cagar" el tió - recull de cançons per fer cagar el tió. Amb les lletres i la zona de procedència.
Concert de Nadal al Vendrell Cinc anys de concert de nadales amb instruments tradicionals, amb el so del Ço - Ço del Botafoc.
El Cant dels Ocells El Cant dels ocells és una cançó tradicional catalana nadalenca. La cançó explica la situació del naixement del nen Jesús a l’estable de Betlem. Se'n desconeix el seu origen. la canço fou popularitzada per l'il·lustre violoncel·lista català Pau Casals. Avui, el Cant dels ocells ha esdevingut un símbol de Pau i Llibertat a arreu del món, però de manera molt més significativa a Catalunya. Una canço nadalenca que ha passat a ser interpretada com a canço de difunts.
Nadales En aquest recull trobareu Nadales 1. Per escoltar (MP3 instrumental + veus i MP3 instrumental), 2. Per cantar i interpretar (partitura instrumental + veus i partitura instrumental) i 3. En versió MIDI (MIDI instrumental)
Concert de Nadal a Artés i Santpedor (el Bages) - organitzat pel Cor Artesenc, de la vila bagenca d'Artès, un cor amb 29 anys d’experiència. El concert de Nadal inclou un repertori de cançons de Nadal i es celebra des del 1990, primer a Artés i després a Santpedor en dates nadalenques. Telèfon: 93.833.08.71
El 25 de desembre, fum, fum, fum - és una nadala tradicional catalana. Joan Amades creu que té els seus orígens en el segles XVI o XVII. El significat de la paraula "fum" en la nadala és incert. Podria referir-se literalment al fum del foc al voltant del qual la gent es reuneix per a parlar i cantar durant el fred mes de desembre, o bé podria ser la imitació del so d'un timbal o de l'acord d'una guitarra.
El Dimoni escuat - lletra d'aquesta popular cançó: Allà sota una penya/n'és nat un Jesuset, pobret, pobret/ Que n'és fill d'una Verge/i està mig mort de fred/pobret, pobret/i està mig mort de fred...
Lletres de cançons de Nadal -lletres de diferents nadales tradicionals.
Recull de nadales a Cantem a La Fata - Apa nois, De lloc nou d'en Fenollet, Donem l'aguinaldo, La Pastora, Les cloches du Hameau, Les dotze van tocant, Los peces en el rio, Lo trineu.
Cantada popular de nadales al Santuari de Bellmunt (Osona) - una cantada popular de nadales que es fa cada any el diumenge abans de Nadal, al matí. S'ha anat fent per "generació espontània", no s'organitza ni s'anuncia però tothom sap quan és i sempre hi ha algú que es cuida de dur les lletres de les nadales que es cantaran per repartir-les entre els assistents. Se sol omplir l'església de gom a gom, es canten les nadales i després tothom cap a esmorzar.

Cançons nadalenques del segle XV
Romeu i Figueras, Josep / Editorial Barcino