Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Antoni de Pàdua > Concursos del ram de la construcció

Sant Antoni de Pàdua és el patró dels treballadors del sector de la construcció. Aquest dia els diferents agents del ram de la construcció organitzen tot tipus de celebracions commemoratives. Es fan misses dedicades al sant, menjades col·lectives, trobades del sector i, sobretot, concursos relacionats amb les feines i oficis dels gremis: concursos d’operador de grua torre, de conductor de minicarregadora i, especialment, concursos de paletes. En l'actualitat, alguns d’aquests certamens s’han traslladat a d’altres dates per fer-los coincidir amb algun esdeveniment important del sector o alguna festa popular.

Concurs de Paletes del Pla de l’Estany - festa patronal organitzada per la Comissió de la Festa dels Paletes de Banyoles i Comarca. Amb la trobada de tots els paletes vinguts d’arreu de Catalunya per participar al concurs de destresa i rapidesa. Lliurament dels guardons acompanyat de bunyols, vi dolç i sardanes. Concentració dels constructors per tal d’acompanyar el Sr. Pendonista, ofici solemne en honor a Sant Antoni i homenatges a paletes. Telèfon: 972.21.36.72
Concurs Intercomarcal de Paletes a El Vendrell (el Baix Penedès) - es celebra cada tres anys al Vendrell a principis de juliol. Organitzat pel Gremi de la Construcció del Baix Penedès, en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell i la Federació de Gremis de la Construcció de la Província de Tarragona. Els seus objectius són estimular la professionalitat en el sector i donar prestigi al ram de la construcció.
Concurs de Paletes de la província de Tarragona a Reus (el Baix Camp) - un dels concursos més veterans. Es celebra des de l’any 1965 pels volts del 13 de juny. S’organitza cada dos anys a Reus i els anys entremig es decideix entre Tarragona, Valls, Cambrils o alguna altra ciutat.

Dossier: Paletes i mestres d'obra
El món de la construcció és un univers de contrastos, hi conviuen els prínceps ...