Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Llúcia > Altres celebracions

Festa de Santa Llúcia
Barcelona (el Barcelonès)
Cada 13 de desembre milers d’espelmes il·luminen els voltants de la capella de Santa Llúcia de la Catedral de Barcelona, en ple barri gòtic de Barcelona. S’hi celebra la festa d'una santa relacionada amb la llum i invocada per a guarir tot tipus de mals relacionats amb la vista.

Festa de Santa Llúcia a les Borges del Camp (el Baix Camp) - Santa Llúcia també era la patrona dels ganiveters, i era molt celebrada a les Borges del Camp fins abans de la guerra del 36, perquè hi van treballar alhora fins a cinc tallers de tall, motiu pel qual es va fer famosa la dita "A les Borges, ganivets". A l'antic obrador de cal Ganiveter, que diuen que és d'on van sortir les nissages posteriors, hi ha una fornícula on es guardava una talla de fusta de la Santa. El 13 de desembre, els ganiveters pagaven una missa, i inclús recorden que feien una professó i tot. Després, anaven a dinar plegats.
Nit de Santa Llúcia - la "Festa de les lletres catalanes" es remunta l’any 1951, quan Josep Maria Cruzet, responsable de l’Editorial Selecta i fundador de la llibreria Catalònia, amb la col·laboració dels editors Aymà, van posar en marxa un certamen literari. L’objectiu d’aquesta festa era recuperar l’esperit de les nits literàries que es van donar en l’època de la Generalitat republicana i que anaven més enllà d’una festa estrictament literària ja que es convertien en un punt de reunió, d’aspiracions, d’il·lusions i de projectes de promoció i difusió de la llengua i cultura catalanes. Telèfon: 93.319.80.50
Concert de grallers de Santa Llúcia a Reus (el Baix Camp) - tres dies d'actes, amb cercavila pels carrers del poble, Mostra de Músiques Religioses per a gralla, tertúlies i el Concert de Grallers de Santa Llúcia, amb grallers d'arreu del país. Telèfon: 977.31.49.26
Festa de Santa Llúcia a Ibi (l'Alcoià) - la celebració d'este dia a Ibi ve de molt lluny; en trobem referències amb data de 30 de novembre del 1636 al Llibre de Capítols que hi ha a l'Arxiu Històric Municipal. Tot comença dissabte al voltant del migdia a l'ermita situada al tossal de Santa Llúcia. Des de l'ermita i amb la música de la dolçaina i el tabalet, es llancen ametlles, avellanes, fruits secs, caramels... als xiquets i xiquetes que esperen.
Festa de Santa Llúcia a La Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà) - tot i que no era festa oficial, cada 13 de desembre, les treballadores que es dedicaven a decorar les peces de ceràmica en diverses empreses terrisseres de La Bisbal sortien a sopar totes juntes. El motiu pel que es feia aquesta festa la nit de Santa Llúcia, divinitat protectora de la vista, és que la decoració de la ceràmica (ratllar i pintar) requereix d'una bona visió (cal fixar bé els ulls).