Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > Celebracions de fi d'any

En algunes poblacions la gent es reuneix davant l’església per celebrar el canvi de data en el calendari a l’aire lliure i comunitariament, amb un toc especial de campanes, el trencament ritual de la copa de cava amb què hom brinda pel nou any que comença, deixant-la caure a terra amb la darrera campanada, i encenent fogueres on es llencen els calendaris antics. Aquesta nit, els familiars es feliciten i es desitgen molt bon o millor any, així com als amics i amigues més estimats, a qui es truca per telèfon o s’envia missatges electrònics amb l’objectiu de transmetre els bons desitjos.

Cap d'any a Cervera (la Segarra) - els cerverins i les cerverines es troben minuts abans de les 12 de la nit a la plaça Major, on poden gaudir de les tradicionals campanades de fi d'any -a càrrec dels Campaners de Cervera-, un petit espectacle pirotècnic dels Diables de Cervera - Carranquers, a més de cava i raïm gratuït per a tots els assistents a càrrec de l'ajuntament. Tot seguit, la festa es trasllada al pavelló polivalent, on té lloc una revetlla de pagament amb música fins a la matinada.
Es pern des món a Sineu (Mallorca) - una llegenda relacionada amb Sineu com a centre de Mallorca i Mallorca com a centre del món. Cada 31 de desembre, el rector, es batle, i s'escolà, davallaven a engreixar es pern des món, situat davall es campanar perquè el món no s'aturi de rodar.