NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Ball de Gitanes


El Ball de Gitanes que es balla per Carnestoltes està molt estès per diferents poblacions del Vallès, tant Oriental com Occidental. Hi participen diferents personatges com “els nuvis”, “els diablots”, “el vell i la vella”, “el capità de cavall” o “els nuvis del darrera”. El ball es composa de diferents parts, com “el pas o pasdoble d'entrada i sortida” a la plaça, “les contradanses”, “els xotis”, “les catxutxes” i “la jota”, si bé també hi ha altres danses com “la masurca” o “la pavana”.


il·lustració de la notícia
 Carnaval i Ball de Gitanes
Sant Celoni (el Vallès Oriental)
Una multitudinària participació popular i una comparsa -hereva d'antiquíssimes mascarades- que executa una representació parateatral que culmina amb l'enigmàtic part d'un animal, són els principals elements del Ball de Gitanes que cada diumenge de Carnaval es celebra en aquesta vila del Vallès Oriental.


Ball de gitanes de Castellar del Vallès (el Vallès Occidental) El Ball de plaça, conegut també com a Ball de gitanes, és conegut a Castellar des de mitjans del segle XIX. Aquesta tradició pertany a l'època de Carnestoltes i és típica de la comarca del Vallès, malgrat que ha tingut implantació a moltes altres comarques barcelonines. Les diverses colles actuen a Castellar i a d'altres poblacions des de Carnaval fins al diumenge abans de Corpus, en què es fa una festa conjunta a Montserrat. A la nostra vila, es fa una ballada anual que té lloc el tercer diumenge del mes de març.
Colla de Gitanes de Santa Eulàlia de Ronçana (el Vallès Oriental) - entitat sense ànim de lucre (ONL) que té per finalitat la preservació del Ball de Gitanes a Santa Eulàlia de Ronçana. El respecte a les persones, la col.laboració entre entitats, l'estimació pel nostre entorn i la solidaritat són valors incorporats en el nostre funcionament com a entitat Telèfon: 93.844.68.18
Ball de Gitanes a l'Ametlla del Vallès (el Vallès Oriental) - tradicionalment a l'Ametlla, i des de fa més de 65 anys ininterrompudament, es fa una ballada de gitanes el dissabte a la tarda amb les 5 colles de l'Ametlla i 3 de convidades i una altra ballada el dimarts a la tarda amb les colles de l'Ametlla. La ballada és a càrrec de la Cobla Mediterrània Telèfon: 93.843.01.99
Ball de Gitanes a Sant Vicenç de Castellet (el Bages) La primera ballada de Gitanes a Sant Vicenç de Castellet va ser el 10 de febrer del 1907, quan una colla de picapedrers procedents de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) que treballaven a la localitat, van convèncer un grup de noies santvicentines per escenificar davant de tot el poble un ball típic de la seva localitat d’origen.
Ball de Gitanes de Sabadell (el Vallès Occidental) - L'Esbart Sabadell Dansaire, acompanyat per la Cobla Sabadell, ofereix, el diumenge la més tradicional de les danses de Carnestoltes del Vallès: el Ball de Gitanes.
Ball de Gitanes a Cerdanyola del Vallès (el Vallès Occidental) - preludi de la festa del carnaval organitzat per l'Esbart Dansaire Sant Marçal - Ballet de Cerdanyola.
Ball de Gitanes a Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental) - el Ball de gitanes surt en cercavila i va ballant en diferents indrets. també hi ha el Ball de Gitanetes, adreçat als més petits (nens d'entre 6 i 13 anys), perquè facin la seva versió de la dansa popular.
Altres poblacions vallesenques amb Ball de Gitanes - el Ball de Gitanes també és propi de Mollet, Cardedeu, Caldes de Montbui, Sentmenat, entre moltes altres.
Ball de Gitanes a Llinars del Vallès (el Vallès Oriental) - a càrrec del Grup Gitanes "Giola" a la Plaça dels Països Catalans.
Colla de gitanes de Ripollet (el Vallès Occidental) - l´any 2005 es recuperà el ball de gitanes a Ripollet. Actualment compta amb una colla d´adults i una d´infantil i es celebra la ballada al poble el primer diumenge de març. Telèfon: 649475526
Ball de gitanes de Sant Esteve de Palautordera (el Vallès Oriental) - es ballen el Diumenge de Carnaval. Es van deixar de ballar el 1926 i es van recuperar el 1979. Els balladors i balladores són la gent del poble. Es fa cercavila, amb les Velles, el Capità de cavall, els Diablots, els Nuvis, etc i a la plaça tothom balla el Ball Pla i el Galop final.
Ball de Gitanes d’Argentona (el Maresme) - diu Amades que al Maresme, i especialment a Argentona, respecte a la comparsa del vell i la vella que acompanya el ball de gitanes: "la vella portava un càntir que, en una de les masegues pròpies de la gresca, li trencaven els diablots. El cas era motiu de rialla i de facècia, i tothom deia que a la vella li havien trencat el càntir, forma verbal de sentit eròtic maliciós. La trencadissa en d'altres temps devia promoure la sortida d'algún animaló, com a Guardiola i Ripollet, i hom degué donar llavors més realisme a l'escena."
L’Espolsada de Premià de Dalt (el Maresme) - es tracta d’un ball de gitanes creat pels joves del poble per celebrar la festa del Carnestoltes que es va encarregar al músic Jep el Pastor. Es va estrenar el 1860 amb tres parts: entrada, ball rodó (contradansa) i voltada (pavana). El 1862 apareixen dues parts més: llarga (contradansa) i sortida. Originàriament hi havia dues colles: els bonics i els gitanos.
Ball de Gitanes a Lliçà de Vall (el Vallès Oriental) - a Lliçà de Vall el Ball de Gitanes ja existia el 1887, com ho testimonia un llibre de Francesc Maspons sobre danses de Catalunya on es fa un llistat de les colles que practicaven aquest ball a Catalunya. De la dècada de 1920 en tenim les primeres fotografies. A mitjans de la dècada de 1940 el Ball de Gitanes es va perdre a Lliçà de Vall. No es va recuperar fins una data força recent, l’any 2016, quan es va crear l’Associació de Ball de Gitanes de Lliçà de Vall. Un dels trets diferencials de la colla del ball de gitanes de Lliçà de Vall es que en la catxutxa es ballen 16 compassos més.

Enviar articleEnviar enllaç



Lo ball de les gitanes en la Maresma
Massa i Pujol, Pompili / Edicions El Mèdol
L’obra recopila informació sobre els balls de gitanes, que durant el segle ...

Les Gitanes de Llinars del Vallès
Diversos autors, / Ajuntament de Llinars del Vallès
Aquest llibre, el·laborat amb il·lusió però també amb rigor per la Colla ...

Imatges d'una festa
Diversos autors, / Impremta Bilbeny
És un recull de fotografies històriques del Ball de Gitanes a Sant Celoni ...

Miscelánea folk-lórica. Per los Srs. Almirall, Arabia, Bosch de la Trinxeria, Bru, Cortils y Vieta, Gomis, Maspons y Labrós, Roca y Cusi, Segura (Pbre.) y Vidal de Valenciano (G.).
Diversos autors, / José J. de Olañeta, Editor
Impressió facsímil d'un llibre publicat l'any 1887. Recull diversos articles ...

L'Espolsada de Premià de Dalt
Vilar i Monmany, Mercè / Ajuntament de Premià de Dalt
Llibret sobre L’Espolsada, una dansa tradicional catalana que es balla ...

Ball de Gitanes a Sant Celoni
Diversos autors, / Centre d'Estudis i Documentació del Baix Montseny
Aquest llibret, a càrrec de Carles Puche i Joan Ducrós, és una breu però ...

El ball de Gitanes a Sant Esteve, Sant Celoni i Llinars
Diversos autors, / TRAM/GMI Records
Interpretat per La Principal del Metro Enregistrat a l'Estudi-84...

Ball de Gitanes de Sant Celoni
, La Principal del Ferro / Ajuntament de Sant Celoni/Colla del Ferro
CD amb les músiques del Ball de Gitanes de Sant Celoni, que es balla pels ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org