Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Mofa de les autoritats polítiques

Es propi de les festes de Carnaval fer tot tipus de befa i burles insolents de les autoritats polítiques locals. Aquestes mofes s'articulen a través dels cartells de la festa, de Bans de Carnaval que es pengen pels carrers o bé mitjançant "cercaviles d'autoritats" on es fa burla explícita de les formes i maneres de fer dels representants polítics, que sovint no entenen que aquest joc carnestoltenc, en el fons, els legitima.

Els Portafardells
Mataró (el Maresme)
Cada any la nit del Divendres de Carnestoltes un grup de persones emmascarades recorre els carrers del nucli antic de Mataró ballant i recitant uns versos satírics. Són els Portafardells, una comparsa carnavalesca inspirada en un animal fantàstic que cada any surt de les profunditats del mar per tocar el crostó als governants i fer mofa de tot i de tothom.

Sàtira política a Reus (el Baix Camp) - Reus s'omple durant els dies de Carnaval de premsa satírica que, de forma anònima, es distribueix en diversos indrets de la ciutat. Publicacions que analitzen de forma irònica l'actualitat reusenca com 'La veu de l'Anzame', el 'Òrgan Informal de la Ciutat de Reus', etc
Carnestoltes a la Vila de Gràcia (Barcelonès) - el misteriós i selecte Consell dels Bulls pren la paraula empaperant -amb el permís d'alguns- els carrers de la vila amb els bans de Carnaval. En ells es repassen de forma àcida i satírica els fets que marquen la vida del barri durant el darrer any.