Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Festes majors

Festa major de Sant Pere

Preparant la tronada davant dels curiosos

Encesa de la Tronada

El soroll és ensordidor

Esclat final d'una de les tronades, de nit

La festa major de Reus és, per temps, tradició i participació popular, una de les més viscudes de l’inici de l’estiu a tota la geografia catalana. Entre els centenars d’actes que se celebren, destaquen les tronades, una impactant successió d’explosions a la Plaça del Mercadal que marca els moments àlgids de la festivitat.

Diuen que a Reus hi ha dues festes majors, la de Sant Pere, pels volts del 29 de juny i la de la Mare de Déu de Misericòrdia, el 25 de setembre. La festa major de Sant Pere uneix la revetlla de Sant Joan amb la del seu homòleg Pere. Aquest sant és el titular de l'església reusenca des que aquesta va ser fundada a mitjan segle XII.

Per les dates en què se celebra, ben aprop de les celebracions de l'equinocci d'estiu-Sant Joan, no és gens estrany que el foc, la pirotècnia i els focs d’artifici siguin uns dels elements centrals de la festa. Les flames, la llum i les explosions comparteixen protagonisme amb la riquíssima imatgeria festiva, un altre dels pals de paller de la celebració.

La tronada, pólvora a Reus

La tronada va començar a fer-se, segons els cronistes locals, durant la segona meitat del segle XVII, tot i que hi ha dades anteriors sobre l'ús de la pólvora amb finalitats festives.

Per preparar-la, primer s’omplen de pólvora els morters, unes peces cilíndriques fetes de ferro que tenen un forat al lateral per tal que surti la metxa i que també són coneguts amb el nom de 'mascles'. Després es lliguen els trons, un tipus de petard de considerable potència i es distribueixen les peces seguint la forma quadrada de la Plaça del Mercadal. Finalment, es fa una regata amb pólvora que uneix cada peça. L'encesa del conjunt el fa l'alcalde o una persona nomenada per ell, un honor que s'atorga a persones de Reus a qui es vol reconèixer algun tipus de mèrit o d'activitat.

La tronada és un ritus que es repeteix quatre vegades en el decurs de la festa: el dia del pregó, la vigília de la diada del sant i el dia de Sant Pere, al migdia i a la tarda, durant la processó, quan la imatge del sant passa davant l’Ajuntament.

La tronada d'honor

El dia 24 de juny té lloc un dels primers actes de la Festa Major de Reus, la lectura del Pregó al Saló de Plens de l'Ajuntament, amb la presència de la Corporació municipal en ple. Després, el pregoner, que és elegit per l'alcalde, adreça una crida als reusencs i reusenques des del balcó de l'Ajuntament i baixa a la plaça del Mercadal i encén la primera Tronada de la festa major.

La tronada de la vigília

El dia de la vigília de la diada de Sant Pere, es fa una de les enceses més emocionants. Després de la passejada de l’impressionant seguici festiu de la ciutat amb l’Aliga, el Drac, els Nanos, la Mulassa i els Gegants, el Carrasclet i els balls tradicionals, es venera la imatge del sant. La corporació municipal, acompanyada d'aquest seguici, va a l'església per assistir a l'ofici religiós de Completes, en el curs del qual es treu protocolàriament el bust de sant Pere de la seva urna, amb la cerimònia de les tres claus, i després es venera.

Quan s'acaba l'ofici de Completes, el seguici i la corporació tornen a la Plaça del Mercadal. És llavors quan l'alcalde puja al balcó de l'Ajuntament i amb el mocador blanc dóna el senyal perquè s'encengui la tronada. Poc instants després, la plaça es submergeix en una barreja de soroll ensordidor i fum.

Les tronades del 29 de juny

L'endemà 29 de juny, dia de Sant Pere, s'encenen dues tronades més, una al migdia i l'altra a la tarda. La del migdia té lloc justa abans que els grups locals de balls populars ofereixin la seva actuació de lluïment a la Plaça del Mercadal. la segona tronada del dia 29 de juny té lloc quan la imatge del sant arriba davant l'Ajuntament i es fa un ball conjunt per part de tots els elements festius.

Text: Manel Carrera, amb aportacions de Montserrat Flores

La Tronada, festa a Reus