Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Festes majors

Totes aquelles ciutats o pobles d'interior que tenen a Sant Pere per patró celebren, pels volts del 29 de juny o el cap de setmana més proper, la seva festa major d’estiu. Fan Festa Major per Sant Pere diversos municipis del Camp (Reus), del Vallès (Sant Cugat del Vallès, Rubí, Terrassa, Sant Pere de Vilamajor...), del Garraf (Sant Pere de Ribes), de l'Empordà (Albanyà...), Mallorca (Esporles), entre d'altres.

Festa major de Sant Pere
Reus (el Baix Camp)
La festa major de Reus és, per temps, tradició i participació popular, una de les més viscudes de l’inici de l’estiu a tota la geografia catalana. Entre els centenars d’actes que se celebren, destaquen les tronades, una impactant successió d’explosions a la Plaça del Mercadal que marca els moments àlgids de la festivitat.

Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)
La festa major, que es celebra en honor a Sant Pere i és la porta d’entrada de l’estiu a la vila, té com a element destacat el ball del Paga-li Joan! una centenària tradició local. La festa també inclou un intens programa d’activitats per a petits i grans, una programació jove i alternativa, i un còctel de concerts i espectacles que omplen d’energia la ciutat.

Sant Pere de Ribes (el Garraf)
No fa gaire, el 29 de juny, solemnitat dels sants Pere i Pau, era festa arreu. Durant la vigília, s´encenien fogueres com encara es fa per sant Joan i la nit del 28 al 29 era tinguda per màgica. D´un temps ençà, l´església es va veure forçada a renunciar a la festivitat, però els pobles que tenien el pescador per patró van mantenir-ne el caràcter festiu. Entre aquests pobles, hi havia Ribes

Terrassa (el Vallès Occidental)
La Festa Major de Terrassa se celebra el primer diumenge de juliol en honor als sants patrons de la ciutat, sant Pere, sant Cristòfor i sant Valentí. Els actes se succeeixen de divendres a dimecres, tot i que el seu moment àlgid és el diumenge després del 29 de juny, amb la sortida del seguici festiu i l’exhibició castellera.

Les tres claus
Reus (el Baix Camp)
Un dels actes més desconeguts de la Festa Major de Reus és la cerimònia que té lloc a l’interior de la Prioral de Sant Pere el 28 de juny. Es tracta d’un tràmit carregat de simbolisme mitjançant el qual els poders fàctics de la ciutat ajunten les tres claus que permeten treure el bust de sant Pere de l’armari on és tot l’any.

Festes de Sant Pere a Esporles (Mallorca) - St. Pere és el Patró d'Esporles i la seva festa és dia 29 de Juny. Les festes patronals d'Esporles estan plenes d'activitats, tant esportives com culturals i artístiques. Concerts, cine a la fresca i la nit de foc. També hi ha diverses competicions esportives, sopar al carrer, mercat artesanal, pista d'aventures i jocs populars. Tot i que el programa varia més o manco cada anys existeixen una sèrie d'actes que a força de repetir-se formen ja part de la nostra tradició i d'entre els que destaca l'engalanada de carrers que es realitzada pels mateixos veïns i suposa la competència entre distints carrers per a veure qui ho farà millor. Un altre és l'amollada d'un coet cada vegada que comença un acte, la realització d'una exposició a càrrec dels distints artistes i artesans i sobretot cal destacar el sopar al carrer que aplega en una mateixa taula als veïns d'un carrer. L’any 2013 es va recuperar el Ball de la Filadora, que es dansa el dia de Sant Pere davant l’església parroquial. Telèfon: 971.61.00.02
Festa Major de Sant Pere a Rubí (el Vallès Occidental) - amb el pregó de les festes, espectacle piromusical, actuació de l'Esbart Dansaire de Rubí, falconeria, sopars al castell, espectacle de màgia, vermut musical, nit golfa, ball, animació infantil, Trobada de gegants i capgrossos, sardanes, ball de gitanes i altres activitats. Telèfon: 93 588 70 77
Festa Major de Sant Pere a Sant Pere de Ribes (el Garraf) - Sant Pere és patró de Ribes des de temps immemorial. Existeixien documents que testimonien que aquest sant tenia encomanada la parròquia des de l´època medieval. A l´església vella, l´altar principal li era dedicat i, òbviament, també té dedicat l´altar principal de l´església nova. Les festes s'estructuren al voltant de la vigília del 28 de juny i sobretot, del dia el 29 de juny.
Festa major a Sant Pere de Vilamajor (el Vallès Oriental) - el dia 29 de juny i següents es celebra la festa major del poble, coincidont amb el dia de Sant Pere. Telèfon: 93.845.00.08
Festa Major de Sant Pere a Albanyà (l'Alt Empordà) - es fa el cap de setmana anterior a Sant Pere, amb esmorzars populars, concerts joves amb grups de la comarca, campionat de botifarra, jocs infantils, ball, plantada de gegants, ofici solemne i sardanes. En un cap de setmana ple d'alegria, Albanyà ofereix un repertori d'actes per a tothom. Sant Pere d'Albanyà és un dels primers monestirs documentats d'entre els que sorgiren al sud dels Pirineus amb el domini carolingi, fruit de la colonització monàstica benedictina. Fou fundat pels volts de l'any 820 pel seu primer abat, Dòmnul. És una mostra de l'arquitectura religiosa pròpia dels comtats nord-orientals catalans de la segona meitat del segle X o principi del segle XI. Telèfon: 972.569.190
Festa major de Sant Pere a Gavà (el Baix Llobregat) - amb concerts de música gratuïts a la Plaça Francesc Macià i Balls Populars al Parc. Hi participen també les cases regionals espanyoles. En el marc de la Festa Major de Sant Pere surt una bèstia de foc anomenada Murtrassa amb forma d'anguila. El seu nom prové de l'estany de la Murtra, una antiga llacuna del delta del Llobregat propera a Gavà on antigament es podien pescar aquests peixos. La primera Anguila va ser construïda l'any 1982 i llançava aigua. L'actual és del 2006 i dispara pirotècnia.
Festa major a Perafita (el Lluçanès) - festa major en honor a Sant Pere, que es celebra des del dia de la revetlla fins el cap de setmana posterior, amb activitats esportives, balls populars, espectacles infantils, etc. El dia de la revetlla, pa torrat, arengades, i coca i cava per tothom, i partida de bitlles catalanes inclosa. El diumenge, missa cantada en honor al sant.
Festa major de Montmeló (el Vallès Oriental) - dedicada a Sant Pere, el model de festa major es basa en la competició amigable entre dues colles: els Melons i els Creuats. La vigília, 28 de juny, pregó institucional. L'endemà pregó de la Colla de Diables de Montmeló i Correfoc. Durant tots els dies, sardanes, espectacles, campionats infantils, concerts i balls. Dissabte destaca la Festa de l'Aigua, amb amb proves com el Passa-galledes i la Guerra de bombardes i la Trobada de gegants. Diumenge, Degustació Popular d'Aperitius i gran ball de fi de festa. Telèfon: 93.572.00.00
Festa major de Sant Pere a Abrera (el Baix Llobregat) - es celebra els dies 29 i 30 de juny, i 1 i 2 de juliol. Com cada any, per Sant Pere, 29 de juny, Abrera celebra la seva Festa Major, la nostra gran Festa. Sense cap mena de dubte, es tracta d’un dels esdeveniments més importants de la nostra vila, on diferents propostes i activitats completen un programa cultural i festiu que defineix i caracteritza el nostre poble.
Festa Major de Sant Pere a Garrigàs (l'Alt Empordà) - festa major de Garrigàs. Telèfon: 972 568 083
Festa Major de Sant Pere a Alp (Cerdanya) - la vigília, ballada de sardanes i traca d'inici de festes. El dia 29 al matí missa solemne, cercavila amb els gegants i grallers d'Alp i ballada de sardanes. Al vespre, gran ball amb música d'orquestra. I també, jocs de cucanya, competicions esportives, activitats infantils, etc
Festa major d'Abella, Aj. Vilallonga de Ter (el Ripollès) - pels volts del segon dissabte de juny i fins a sant Pere, patró del poble. Sardanes i ball.
Festes de Sant Pere a Búger (Mallorca) - festes dedicades al patró d'aquest poble. El dia principal és el 29 de juny, però els visitants i locals també poden gaudir, durant uns dies, de competicions esportives, exposicions, revetlles, jocs infantils, xeremies, entre moltes altres activitats pensades per entretenir a nens, joves i adults. Destaca el Ball de l'Oferta dins la parròquia de Búger. Telèfon: 971516146

La Tronada, festa a Reus
Palomar i Abadia, Salvador / Migdia Serveis Culturals